Věřte nebo nevěřte, jaro je tu. Vím, že při pohledu z okna to tak nevypadá. Od rána se střídá za oknem chumelenice s větrem,ale jaro už je tu a naše nálada i jídelníček by se měli pomalu začít přizpůsobovat tomu, co se děje v přírodě.

Jaro pro nás může být jedinečnou příležitostí, jak změnit naše stravovací návyky a vylepšit jídelníček.  Na jaře mnoho lidí pociťuje známé příznaky únavy, s tou se dá bojovat také prostřednictvím úpravy životního stylu. Navíc je na jaře i v rámci očisty vhodné zamyslet se nad tím, co vlastně jíme.

Zima je pryč

Asi to na sobě pociťuje každý z nás. V zimním období máme tendenci konzumovat více kalorické potraviny, nemíváme tak často chuť na zeleninové saláty a podobná odlehčená jídla. Jaro je ale tu a právě proto je nejvyšší čas,“najet ne lehčí verzi jídelníčku“. Nejen kvůli naší linii, ale také kvůli energii, kterou na jaře potřebujeme.

Co doplnit?

Po dlouhé zimě může být naše tělo unavené, často mu chybí vitamíny.Naprosto ideální zeleninou na začátek jara je zelí – obsahuje ohromné množství vitamínu C a navíc má pročišťující účinky. Dobrou službu nám může prokázat také citron – ideální je začít nový den sklenicí vody s množstvím vymačkaného citronu – takovým, které sneseme. Co tedy zařadit do jídelníčku kromě ovoce a zeleniny?

Doporučované potraviny

Jarní očista nám pomůže nejen lépe vypadat, ale také zlepšuje imunitu a naši celkovou kondici. Díky potravinám s vysokým obsahem vlákniny můžeme svoje tělo vyčistit. Jídlo bychom si měli rozdělit do pěti denních dávek, přičemž nejvydatnějším jídlem dne má být snídaně. K rannímu jídlu se hodí cereálie, mléčné výrobky – jogurty, tvarohy – vyhýbáme se plnotučným variantám. Snídat můžeme také tmavé pečivo , hodí se k němu sýry – ideálně také odlehčené tvarohové varianty. Objevit se by se mělo také ovoce. K obědu se hodí dietněji upravené maso – ideálně drůbeží či ryby s menším množství přílohy,  můžeme si dopřát také zeleninu, kterou můžeme použít právě místo přílohy. Pokud jde o večeře, ty by měly být lehčí, aby zbytečně nezatěžovaly organismus. A v tuto dobu je dobré zařadit  nejrůznější saláty – zeleninové, ale třeba i těstovinové. Na svačiny se doporučuje opět ovoce, zelenina či mléčné výrobky.  Zapomenout bychom neměli ani na pravidelný pitný režim.

Čemu se na jaře naopak vyvarovat?

Alespoň na čas bychom měli zapomenout na uzeniny, smažená a tučná jídla, nadměrně solené pokrmy a snížit také příjem sladkostí. Jsou to samozřejmě stále stejné rady, ale při jejich dodržení se můžeme dočkat příjemného překvapení. Kromě několika kil dolů možná letošní jaro prožijeme bez nepříjemné únavy.

Bylinky v akci

Pokud se chceme pročistit, pijeme na jaře bylinné čaje. Udělají nám dobře všechny pročišťovací a močopudné. Lékem a prevencí na potíže žlučníku a podporu funkce jater jsou bylinné čaje, které obsahují hořčiny a byliny močopudné. Vyzkoušet můžete heřmánek, mátu peprnou, čekanku, pampelišku, pelyněk, truskavec, kopřivu, vřes, černý bez, řepík, šípek nebo měsíček lékařský.Bylinné čaje se nesmí pít při akutním záchvatu žlučníku! A pijí se jen omezenou dobu, obvykle dva až tři týdny, nikoli trvale.

Vaše rady jak na jarní únavu čtěte v článku Poraďte si navzájem: Jak na jarní únavu