Kedlubny patří mezi oblíbené druhy zeleniny a to nejen pro svou jemně štiplavou chuť, ale jsou i nevyčerpatelnou studnicí vitamínů.

Kedlubny bychom měli jíst hlavně proto, že obsahují dobrou dávku antioxidantů, také se v nich skrývají zdraví prospěšné vitamíny  (B, C, K) , a samozřejmě i nezbytné minerály (vápník, hořčík, fosfor, sodík a železo). Vitamin C zvyšuje odolnost proti infekcím a únavě obzvláště v jarních měsících. Obsažený draslík pomáhá udržovat krevní tlak, posiluje činnost srdce a působí proti svalovým křečím.

Kedlubna je, podobně jako většina zeleniny, velmi vhodná při problémech s trávením. Dobrý obsah vlákniny naše týraná střeva pročistí. Zelenina se občas doporučuje i při obtížích způsobovaných přirozenou zácpou.

Obsahuje látky prospěšné pro náš zrak a může působit i jako prevence proti vzniku šedého zákalu.

Nízký obsah cholesterolu činí z této chutné zeleniny vhodnou potravinu pro ty, kdo mají problém s vyšším tlakem.

Kedlubna bývá velmi doporučována těm, kteří mají problémy  s cukrovkou nebo trpí kornatěním tepen či je sužuje hypoglykemie.

Kedlubna je vhodná i pro malé děti přibližně od půl roku a je řazena mezi alergicky bezpečnou zeleninu.

Tento ochránce našeho zdraví podporuje i snižování váhy, 100 g kedlubny obsahuje jen 50 kalorií.

Pravidelná konzumace kedluben přispívá k duševní svěžesti, schopnosti soustředění, zlepšuje náladu a pomáhá lépe zvládnout stres.

Přečtěte si také:

Těhotenská cukrovka: většinou stačí úprava jídelníčku a pohyb

na Ordinace.cz

Jistě už jste slyšeli, že pokud chcete zdravě jíst, neobejdete se bez zeleniny. Ve spolupráci se Zelinářskou unií Čech a Moravy jsme pro vás připravili seriál, ve kterém vám představíme jednotlivé druhy zeleniny - jejich vliv na zdraví, rady jak je vybrat, uchovávat, ale i tipy na přípravu v kuchyni.