Léto je v plném proudu a na zahradě bujně rostou bylinky. Není nad džbánek studené vody s pár kolečky citronu, lístků máty a meduňky. A samozřejmě se dá z máty připravit oblíbený nápoj Mojito a to i v nealkoholickém provedení. Víme toho ale dost také o jejích léčivých účincích?

Máta podporuje trávení a má uklidňující účinky na náš metabolismus, pomáhá proti bolestem trávicího traktu, vyhání duchy z bříška a podporuje tvorbu žluči.

Mátový čaj povzbuzuje chuť k jídlu, je velmi vhodným doplňkem při nechutenství a poruchách trávení. Pokud si ho dáme po jídle, například když je nám těžko nebo se snad dostaví nafouknuté bříško, už za krátkou chvíli pocítíme příjemnou úlevu.

Tento čaj je ale také velmi vhodný při nachlazení, chřipce a jiných chorobách dýchacích cest, protože má protizánětlivé a dezinfekční účinky a obsažený mentol usnadňuje dýchání. Proto jsou i inhalace mátového nálevu nebo éterického oleje velmi vhodným doplňkem v boji proti respiračním onemocněním.

Pití i inhalace mátového nálevu působí jako uklidňující prostředek při psychických výkyvech, stresu, bolestech hlavy a při nespavosti z pocitu napětí. Mátové silice nám dokáží občerstvit hlavu, zlepšit soustředění a zvednout náladu.

Pro své dezinfekční účinky je nálev účinný také při bolesti v krku jako kloktadlo, při zánětech v dutině ústní a zároveň nám příjemně osvěží dech. Je vhodné ho používat také ve formě obkladů na drobnější poranění kůže a kožní výražky pro urychlení hojení.

Recept na čaj / nálev: 2 čajové lžičky sušené nebo 1 hrst čerstvé máty přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5-10 min louhovat

Mátu není vhodné užívat  (ostatně jako většinu bylinek) dlouhodobě. Pozor by si měly dát především kojící ženy, neboť pití mátového čaje může mírně snížit tvorbu mléka.

Přečtěte si také:

Angínu v létě nepodceňujte

na ordinace.cz