Sklenice horkého mléka je často uváděným prostředkem proti nespavosti. Jaká je pravda? Přestože studie nepřinášejí žádné přesvědčivé důkazy, některé práce přeci jen uvádějí možný příznivý vliv na zlepšení usínání.

Proč by nám právě mělo mléko pomáhat lépe usnout? „Určitým vysvětlením může být obsah některých látek, např. tyraminu, nebo třeba uvolnění „uklidňujících“ hormonů ze zažívacího traktu v odpovědi na bílkoviny obsažené v mléce“, spekuluje o původu tohoto tvrzení PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Svou úlohu může sehrávat i rituál přípravy mléka a víra v jeho účinek.“

Oblíbeným prostředkem pro dobrý spánek je i mléko s medem. Sacharidy obsažené v medu uklidňují a podporují vylučování serotoninu („hormonu dobré nálady“). Po vypití šálku sladkého mléka bychom si však měli vyčistit zuby, protože jednoduché sacharidy zubům na noc neprospívají.

Pokud vám tedy mléko na usínání pomáhá, jedině dobře. „Mléko je totiž mnohem lepší než pravidelné užívání léků na spaní a navíc uděláte něco i pro své kosti. Večer se totiž vápník vstřebává nejlépe,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.