Ananas je ovoce obsahující množství vitamínů, minerálů a celou řadu dalších látek, které příznivě ovlivňují lidský organismus. Z vitamínů jsou to např. vitamíny skupiny B, vitamín C, betakaroten, kyselina listová a další. Z minerálních látek jsou to zejména draslík, hořčík, vápník, zinek, železo, mangan, sodík, síra a fosfor. Obsahuje rovněž velké množství vlákniny.

Velice prospěšnou látkou, kterou ananas obsahuje je bromelin. Bromelin je enzym, který pomáhá při metabolismu bílkovin. Především díky bromelinu je ananas velice oblíbeným ovocem u sportovců a to především proto, že pomáhá při tvorbě svalové hmoty a napomáhá při zlepšování fyzické kondice.

Bromelin rovněž pomáhá ochránit střeva proti bakteriím a různým parazitům. Tím, že brání přílišnému shlukování krevních destiček, je tento enzym prospěšný i v prevenci srdečních chorob, protože výrazně snižuje riziko trombózy. Navíc uvolňuje sevření srdečních věnčitých tepen, a zmírňuje tak anginózní bolesti.

Vědecké výzkumy rovněž potvrdily protinádorové účinky a potlačení růstu novotvarů. Bromelin rovněž ředí hlen a je vhodný i jako podpůrná léčba zánětů kloubů, revmatismu a dny.

Další účinnou látkou je biotin, který má pozitivní účinky na naše vlasy, nehty a kůži.

Ananas je rovněž vynikající pro čištění a detoxikaci těla. Zabraňuje nadměrnému zadržování vody, čímž zabraňuje otokům.

Další vlastností, která dělá z ananasu zajímavou potravinu, je také jeho schopnost vylučovat z těla nadbytečné tuky, enzym bromelin napomáhá při jejich spalování. Často je tedy ananas využíván při redukčních kúrách a dietách.

Ananas lze využít i zevně, jeho šťáva pomáhá při odstraňování tzv. stařeckých skvrn. Stařeckými skvrnami máme na mysli, nevzhledné tmavé skvrnky, které se mohou vyskytovat, kdekoli na těle nebo i v obličeji. Při potírání postižených míst ananasovou šťávou dochází k jejich zesvětlení.

Přílišná konzumace ananasu se nedoporučuje těhotným ženám, protože u nich může dojít k nepříznivému snížení srážlivosti krve. Také citlivým jedincům může nadměrná konzumace podráždit žaludeční sliznici, jelikož ananas obsahuje poměrně velké množství ovocných kyselin.

Schopnost bromelinu štěpit bílkoviny má v organismu ještě jeden méně známý efekt, kterým je ochrana před parazity a bakteriemi ve střevech.Tělo bakterie je totiž pokryto jakýmsi štítem, tvořeným bílkovinou. Tím, že bromelin štěpí bílkoviny, narušuje onu vrchní vrstvu bakterie, a tak se podílí na jejím zahubení. Podobně znepříjemňuje život i parazitům v našich střevech.

Ananas je silně močopudný, a proto se doporučuje jako prevence a podpůrná léčba nemocí močového ústrojí. Pro tyto účely je výborná kúra, kdy po dobu tří týdnů popíjíme třikrát denně dva decilitry ananasové šťávy smíchané se třemi decilitry vlažné vody.

Přečtěte si také: Sexy metoda jak zhubnout na ordinace.cz