Pokud se ještě chystáte se svými ratolestmi připravit nějaké vánoční pochoutky, zkuste třeba nepečené cukroví dle zásad zdravého životního stylu.

„Již dvouleté dítě vnímá suroviny, ze kterých je cukroví vytvořeno. Je správné vést jej k tomu, aby s rodiči jídlo připravovalo,“ konstatuje nutriční terapeutka Karolína Hlavatá z portálu Žij zdravě a dodává: „Třeba ořechy jsou oblíbenou přísadou vánočního cukroví, protože výborně chutnají, křupou a zároveň jsou tělu prospěšné díky vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin.“

Podle Karolíny Hlavaté je rovněž velmi důležité, aby se dítě už jako malé naučilo zásady zdravého stravování. „S prevencí obezity je totiž nutné začínat od útlého věku dětí,“ upozorňuje nutriční terapuetka.

Sedmero zásad Karolíny Hlavaté, které vám o Vánocích s dětmi v kuchyni pomohou.

1.    Začněte na nákupu

Vyberte pro vaše společné pečení i vaření kvalitní suroviny. Aktivně se zajímejte o potraviny a čtěte etikety těch, které nakupujete. Pomozte dítěti vyznat se ve zdravých i nezdravých ingrediencích.

2.    Vybírejte jednoduché recepty

Děti nemají rády složité recepty, proto na začátek vyberte něco snazšího. Ukažte jim, že během krátké doby mohou vytvořit něco výjimečného.

3.    Nastavte základní pravidla

Řekněte dítěti, co budete připravovat, ukažte mu všechny přísady a popište mu, jak budete postupovat. Rozdělte práci tak, aby dítě nemuselo manipulovat s ostrými předměty ani troubou.

4.    Zajistěte bezpečí

Při pečení s nejmenšími odstraňte z dětského dosahu nebezpečné kuchyňské vybavení. Děti by měly pokrm připravovat na čisté, rovné ploše daleko od plotny.

5.    Buďte připraveni na neočekávané

Předvídejte, co by se během společné přípravy jídla mohlo pokazit. Odstraňte ze stolu ubrus, abyste ho neušpinili. Mějte po ruce vlhčené ubrousky a nějakou zábavu, když se dítě začne nudit. Ideální je rádio s oblíbenými písničkami nebo pohádkami.

6.    Dejte dítěti jeho vlastní náčiní

Nakupte na pečení s dětmi! Barevné misky nebo příbory udělají ze společné přípravy cukroví vzrušující událost. Děti se pak k chystání pokrmů budou chtít častěji vracet.

 7.    Nezapomeňte chválit

Vaše cukroví sice nebude tvarově dokonalé, když ho budete vytvářet s dětmi. Odměnou vám ale bude radost ze společné přípravy. Dítě v kuchyni často chvalte, aby vidělo, jak snadné vaření je a jak vás těší jeho společnost a kuchařské výtvory. Ty můžete věnovat i jako milé dárky svým nejbližším.