Silvestrovské pohoštění nemusí být pouze klasický chlebíček. Přinášíme vám malou inspiraci, jak si poslední den v roce pochutnat.

Kanapky s uzeným lososem

Ingredience

  • 5 ks celozrnných rohlíků
  • 5 čajových lžic olivového oleje
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 120 g uzeného lososa
  • Pepř, sůl dle chuti
  • 1 citrón
  • kopr na ozdobu

Postup: Rohlíky nakrájejte na kolečka a vymažte plech olovovým olejem. Do rozpálené trouby vložte na plechu rozložená kolečka rohlíků. Upečte dozlatova. Než se kanapky upečou, připravte si lososovou pomazánku. Do misky vložte měkký tvaroh a rozmixujte tyčovým mixérem. Krémovou hmotu osolte a opepřete podle chuti. S rybou se skvěle doplňuje pár kapek citrónu, nezapomeňte je přidat. Filet z uzeného lososa nakrájejte na malé plátky. Pečené kroužky z rohlíku vyndejte z trouby, namažte pomazánkou, navrch přidejte plátky lososa a ozdobte snítkou kopru.

Sýrovo-ořechové kanapky

Ingredience

  • celozrnný toustový chléb
  • máslo
  • tvrdý sýr
  • Lučina
  • bílý pepř, sůl
  • vlašské ořechy
  • hroznové víno
  • kudrnka

Postup: Z toustového chleba vykrojíme jednohubku vykrajovátkem na cukroví, namažeme máslem a poklademe vykrojeným plátkem sýra. Lučinu smícháme se solí, bílým pepřem a trochou nadrobno nasekané kudrnky a naneseme krém pomocí cukrářského sáčku. Na závěr tuto jednohubku ozdobíme hroznovým vínem, vlašským ořechem a kudrnkou.

Kanapky s brusinkami a kozím sýrem

Ingredience

  • celozrnné bagetky
  • čerstvý kozí sýr
  • zavařené brusinky
  • vlašské ořechy

Postup: Bagetky si nakrájejte na kolečka, rozprostřete si je po plechu a na každý kousek položte trochu kozího sýra. Je možné bagetky potřít i kouskem másla, tenkou vrstvou. Plech vložte do trouby, rozpálené na 180°C a sýr na kanapkách nechejte chvíli mírně rozpéct. Tento základ vyndejte z trouby a na každou kanapku doplňte pár brusinek, půl jádra vlašského ořechu a kanapky jsou připraveny k podávání. Kanapky nepřipravujte dopředu, aby bageta neztvrdla.

Kanapky se sušenými rajčaty

Ingredience

  • tmavá bageta
  • parmazán
  • rukola nebo listový salát
  • sušená rajčata v oleji

Postup: Sušená rajčata naložená v oleji nechte nejprve okapat. Poté je podélně rozkrojte na plátky a připravte tmavou bagetu. Bagetu si nakrájejte na půlcentimetrová kolečka a mírně zakápněte olejem z rajčat. Na vrch dejte kousek rukoly a plátek sušeného rajčete. Dle chuti dozdobte hoblinami z parmazánu.

Kanapky s fetou a olivami

Ingredience

  • 5 celozrnných rohlíků
  • 250 g fety
  • Velká hrst černých oliv bez pecek
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2-3 stroužky prolisovaného česneku
  • Čerstvě mletý pepř
  • 100 g rukoly

Postup: Rukolu omyjeme, osušíme a natrháme na menší kousky, olivy necháme okapat v sítku. Pečivo nakrájíme na vyšší kulaté řezy a rozložíme na tác. Fetu nadrobíme do mísy, přidáme jemně pokrájené olivy, olivový olej, prolisovaný česnek, čerstvě mletý pepř a vše pomačkáme a spojíme vidličkou. Je-li sýr málo slaný, dochutíme solí, ale většinou to není potřeba. Sýr i olivy bývají dost slané. Do směsi vmícháme polovinu natrhaných lístků rukoly a směs naneseme vidličkou na každý kousek pečiva. Dozdobíme zbylými lístky rukoly.

Kanapky s mozzarellou a rajčaty

Ingredience:

  • Celozrnné bagety
  • 200 g mozzarely v nálevu
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • Hrst lístků čerstvé bazalky
  • 4 lžíce nasekané pažitky
  • Sůl a čerstvý pepř
  • 4 lžíce hoblinek parmazánu
  • 5 rajčat

Postup: Mozzarelu necháme okapat, jemně pokrájíme a v misce promícháme s polovinou olivového oleje, nasekanou bazalkou a pažitkou. Zlehka vmícháme hoblinky parmazánu a opepříme. Rajčata rozčtvrtíme a vykrojíme zelený střed od stopky. Seřízneme dužinu se semínky a pevnou dužinu nakrájíme na kostičky a promícháme se zbylým olejem. Sýrovou směs naneseme lžičkou na nakrájenou bagetu, na sýr rozdělíme pokrájená rajčata a podle chuti rajčata osolíme a opepříme.

Přečtěte si také: Léčba kocoviny: zapomeňte na silnou kávu na ordinace.cz