Silvestrovské pohoštění nemusí být pouze klasický chlebíček. Přinášíme vám malou inspiraci, jak si poslední den v roce pochutnat.
Kanapky s uzeným lososem
Ingredience
- 5 ks celozrnných rohlíků
- 5 čajových lžic olivového oleje
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 120 g uzeného lososa
- Pepř, sůl dle chuti
- 1 citrón
- kopr na ozdobu
Postup: Rohlíky nakrájejte na kolečka a vymažte plech olovovým olejem. Do rozpálené trouby vložte na plechu rozložená kolečka rohlíků. Upečte dozlatova. Než se kanapky upečou, připravte si lososovou pomazánku. Do misky vložte měkký tvaroh a rozmixujte tyčovým mixérem. Krémovou hmotu osolte a opepřete podle chuti. S rybou se skvěle doplňuje pár kapek citrónu, nezapomeňte je přidat. Filet z uzeného lososa nakrájejte na malé plátky. Pečené kroužky z rohlíku vyndejte z trouby, namažte pomazánkou, navrch přidejte plátky lososa a ozdobte snítkou kopru.
Sýrovo-ořechové kanapky
Ingredience
- celozrnný toustový chléb
- máslo
- tvrdý sýr
- Lučina
- bílý pepř, sůl
- vlašské ořechy
- hroznové víno
- kudrnka
Postup: Z toustového chleba vykrojíme jednohubku vykrajovátkem na cukroví, namažeme máslem a poklademe vykrojeným plátkem sýra. Lučinu smícháme se solí, bílým pepřem a trochou nadrobno nasekané kudrnky a naneseme krém pomocí cukrářského sáčku. Na závěr tuto jednohubku ozdobíme hroznovým vínem, vlašským ořechem a kudrnkou.
Kanapky s brusinkami a kozím sýrem
Ingredience
- celozrnné bagetky
- čerstvý kozí sýr
- zavařené brusinky
- vlašské ořechy
Postup: Bagetky si nakrájejte na kolečka, rozprostřete si je po plechu a na každý kousek položte trochu kozího sýra. Je možné bagetky potřít i kouskem másla, tenkou vrstvou. Plech vložte do trouby, rozpálené na 180°C a sýr na kanapkách nechejte chvíli mírně rozpéct. Tento základ vyndejte z trouby a na každou kanapku doplňte pár brusinek, půl jádra vlašského ořechu a kanapky jsou připraveny k podávání. Kanapky nepřipravujte dopředu, aby bageta neztvrdla.
Kanapky se sušenými rajčaty
Ingredience
- tmavá bageta
- parmazán
- rukola nebo listový salát
- sušená rajčata v oleji
Postup: Sušená rajčata naložená v oleji nechte nejprve okapat. Poté je podélně rozkrojte na plátky a připravte tmavou bagetu. Bagetu si nakrájejte na půlcentimetrová kolečka a mírně zakápněte olejem z rajčat. Na vrch dejte kousek rukoly a plátek sušeného rajčete. Dle chuti dozdobte hoblinami z parmazánu.
Kanapky s fetou a olivami
Ingredience
- 5 celozrnných rohlíků
- 250 g fety
- Velká hrst černých oliv bez pecek
- 6 lžic olivového oleje
- 2-3 stroužky prolisovaného česneku
- Čerstvě mletý pepř
- 100 g rukoly
Postup: Rukolu omyjeme, osušíme a natrháme na menší kousky, olivy necháme okapat v sítku. Pečivo nakrájíme na vyšší kulaté řezy a rozložíme na tác. Fetu nadrobíme do mísy, přidáme jemně pokrájené olivy, olivový olej, prolisovaný česnek, čerstvě mletý pepř a vše pomačkáme a spojíme vidličkou. Je-li sýr málo slaný, dochutíme solí, ale většinou to není potřeba. Sýr i olivy bývají dost slané. Do směsi vmícháme polovinu natrhaných lístků rukoly a směs naneseme vidličkou na každý kousek pečiva. Dozdobíme zbylými lístky rukoly.
Kanapky s mozzarellou a rajčaty
Ingredience:
- Celozrnné bagety
- 200 g mozzarely v nálevu
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- Hrst lístků čerstvé bazalky
- 4 lžíce nasekané pažitky
- Sůl a čerstvý pepř
- 4 lžíce hoblinek parmazánu
- 5 rajčat
Postup: Mozzarelu necháme okapat, jemně pokrájíme a v misce promícháme s polovinou olivového oleje, nasekanou bazalkou a pažitkou. Zlehka vmícháme hoblinky parmazánu a opepříme. Rajčata rozčtvrtíme a vykrojíme zelený střed od stopky. Seřízneme dužinu se semínky a pevnou dužinu nakrájíme na kostičky a promícháme se zbylým olejem. Sýrovou směs naneseme lžičkou na nakrájenou bagetu, na sýr rozdělíme pokrájená rajčata a podle chuti rajčata osolíme a opepříme.
Přečtěte si také: Léčba kocoviny: zapomeňte na silnou kávu na ordinace.cz