Ředkvička setá (Raphanus sativus) je kořenovou zeleninou pocházející odkudsi z východu. Kdy a kde ji lidé začali pěstovat, se přesně neví. Ale jistojistě víme, že naše babičky a prababičky už ji pěstovaly. Nejspíše si všimly i jejích blahodárných účinků na lidské zdraví.

Ředkvičky zlepšují celkovou obranyschopnost, působí příznivě na krvetvorbu, na činnost srdce, nervovou soustavu, kostru i zrak. Není snad v lidském těle orgánu, na který by ředkvičky nepůsobily příznivě.

Ředkvičky obsahují:

  • Karoten
  • Vitamin C – nezbytný k tvorbě kolagenu, udržuje zdravou kůži, kosti, chrupavky, zuby, dásně a podporuje hojení ran, dále je to silný antioxidant, chrání tělo před volnými radikály, posiluje imunitu.
  • Vitamin B3 (niacin, vitamin PP, kyselina nikotinová) – větší potřebu mají lidé s onemocněním ledvin, konzumenti alkoholu a velkého množství sladkostí. Niacin rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.
  • Vitamin B9 (kyselina listová) – nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu a pro dospělé, kde hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici.
  • Selen  – antioxidant, který zbavuje tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů.
  • Vápník
  • Hořčík
  • Draslík  – odvodňuje, snižuje krevní tlak.
  • Síru
  • Měď
  • Fosfor
  • Mangan
  • Vlákninu – stimuluje peristaltiku střev, čistí je od usazených toxinů a působí proti zácpě.
  • Hořčičné oleje – přispívají k lepšímu trávení, zabraňují nadýmání, zlepšují stravitelnost těžších jídel.V ústní dutině a v oblasti nosohltanu pomáhají rozpouštět usazený sekret,léčí tedy i rýmu a kašel.

Příznivé účinky ředkviček na náš organismus:

  • hubí střevní bakterie a plísně
  • uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání
  • potlačují infekce a posilují organismus
  • podporují perilstatiku (pohyb) střev
  • působí proti nadýmání
  • odstraňují zácpu
  • chrání buňky před volnými radikály
  • jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů
  • snižují krevní cholesterol
  • snižují krevní tlak
  • odvodňují
  • posilují nervy
  • posilují paměť
  • vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak
  • působí preventivně proti avitaminóze
  • jsou nízkokalorické, hodí se tedy jako součást zdravé diety v každém věku

O tom,jak posílit imunitu bez pomoci léků čtěte v článku Oslabenou imunitu posílí životní styl víc než preparáty na ordinace.cz.