Až polovina Čechů má vysokou hladinu cholesterolu. Zvyšují si tak riziko aterosklerózy (zužování cév), infarktu nebo mrtvice.

„Mám před sebou obraz aktivních seniorů na dovolené v přívěsu u moře nebo v horách nebo tančících důchodců v malých německých lázních. S obojím se setkávám a obojí obdivuji a chtěla bych se toho také dožít. Vím ale také, co dovede udělat ateroskleróza s lidmi už po třicítce, zvlášť mají-li například současně diabetes a jsou obézní,“ uvádí MUDr. Alexandra Jirkovská.

Mezi rizikové faktory pro aterosklerózu počítáme: pozitivní rodinnou anamnézu, konkrétně srdeční infarkt u otců nebo bratrů před 55. rokem a u matek či sester před 65. rokem, kouření, zvýšení krevních tuků, zvláště cholesterolu, vysoký krevní tlak a cukrovku.

„Dnes pokládáme za „metlu lidstva“ metabolický syndrom. Jeho hlavním znakem je centrální obezita, jinak řečeno velký objem v pase. Od centrální obezity je kromě rizika srdečně cévních nemocí jen krůček k cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a dalším onemocněním,“ vysvětluje MUDr. Alexandra Jirkovská a přidává důležité doporučení.

„Zjistíte-li, že máte nadváhu nebo jste obézní, nezoufejte a věřte doporučení našich i světových odborníků na obezitu, že stačí zredukovat pět procent hmotnosti a již jste udělali pro své zdraví hodně, protože jste snížili riziko aterosklerózy.“

Vysoký cholesterol ničí cévy

Nízké hladiny cholesterolu by měli dosáhnout lidé po infarktu, cévní mozkové příhodě, diabetici  nebo ti, kdo trpí ucpáváním cév dolních končetin.