Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu, která zbude po vysrážení mléka. Tajemství syrovátky tkví ve vysokém obsahu kvalitních a lehce stravitelných bílkovin, laktózy a celé řady vitamínů a minerálních látek.

Jedná se o žlutozelenou tekutinu, která se však prodává především v sušené podobě – ve formě bílého prášku. Po rozmíchání tohoto prášku v teplé vodě, získáte nápoj podobný mléku, který je hojně využíván jako podpůrný prostředek při hubnutí, snižování cholesterolu, detoxikaci organismu, ale i při posilování a tvarování svalů či stavbě zubů a kostí.

Syrovátka je výborným zdrojem vitamínů skupiny B – B1, B2, B6, B12, kyseliny pantothenové, biotinu, ale i vitaminů C i A. Z minerálů pak lidský organismus nejvíce ocení draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a zinek. Draslík pomáhá v boji proti celulitidě, lecitin snižuje hladinu cholesterolu v krvi, L-karnitin pak pomáhá s únavou a vláknina reguluje zažívání.

Účinky syrovátky

Snížení cholesterolu – Látky obsažené v syrovátce se podílí na regulaci krevního tlaku a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Správné trávení – Laktóza obsažená v syrovátce působí jako prebiotikum, jež je předpokladem pro růst probiotických bakterií. Ty mají v procesu zažívání zásadní význam. Pokud jsou bakterie v rovnováze, nedochází k přemnožení těch „nepřátelských“ bakterií a virů, které mohou být původci onemocnění, a správně funguje i imunitní systém člověka. Podporuje peristaltiku střev a díky tomu je syrovátka vhodná při zácpě.

Detoxikace těla – Odstraňuje škodlivny a toxiny z našeho těla

Prevence srdečně – cévních onemocnění – Látky obsažené v syrovátce se podílí na regulaci krevního tlaku a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Boj s rakovinou – Dle provedených studií bylo prokázáno, že látky obsažené v syrovátce mohou zastavit růst rakovinných buněk a v procesu chemoterapie naopak chrání zdravé buňky před poškozením.

Léčba problematické pleti – Už v minulosti ji ženy používaly pro mytí pokožky, pro její zjemnění a prevenci akné. Dokáže regulovat pH pokožky a je výborným prostředkem, jak zmírnit potíže s ekzémy, lupénkou a problematickou pletí vůbec. Syrovátku můžete přidávat do koupelí nebo si smícháním s vodou připravit výživnou masku, kterou pak aplikovat plošně, nebo dle potřeby na postižená místa.

Zasytí, což je vhodné při hubnutí – Syrovátka obsahuje bílkoviny, které dokáží člověka nasytit a potlačit tak pocit hladu na dlouhou dobu. Příznivý vliv na hubnutí má také obsažený vápník a laktóza.

Posiluje nervovou soustavu – Při stresu se uplatňuje tryptofan, obsažený ve značné míře v syrovátkových bílkovinách (především v laktalbuminu), který se přeměňuje hydroxylací a dekarboxylací na serotonin – hormon dobré nálady.

Další účinky syrovátky:

– eliminuje záněty žaludku a střev

– podporuje činnost ledvin

– upravuje látkovou výměnu

– dodává tělu důležité minerály

– je nízkokalorickým nápojem

– pomáhá a uzdravuje v období nemoci a při zvýšené teplotě

– pomáhá při gynekologických potížích

Syrovátka není vhodná pro děti mladší 3 let, a to především pro vysoký obsah bílkovin. To samé platí i pro lidi trpící laktózovou intolerancí a při léčbě tetracyklinovými antibiotiky.

Přečtěte si také:

Homeopatie podpoří odolnost organismu!

na Ordinace.cz

Hubněte zdravě, tedy postupně

Lékaři doporučují snižovat váhu maximálně o jeden kilogram týdně. Pak hubnete tuk a ne svalovou hmotu a také neztrácíte vodu.
Naučíme vás žít zdravěji.