V zachmuřeném zimním období s nedostatkem slunce míváme špatnou náladu a svět kolem sebe vnímáme spíše v odstínech pesimistické šedi. Instinktivně nás to nutí pořádně se najíst. Zastánci přísných dietních směrů varovně zvedají prst, ale mnozí odborníci na výživu jsou na naší straně. Naše nálada a jídlo totiž spolu velmi těsně souvisejí. Některé potraviny ovlivňují tvorbu chemických látek v mozku, tzv. hormonů štěstí, které mají vliv na naši náladu, spokojenost a vitalitu.

Zelenina na prvním místě

Pevné místo v našem jídelníčku by měla mít zelenina, která bohatstvím cenných látek  dokáže ovlivňovat naši náladu. K „veselým“ druhům zeleniny patří zejména brokolice, celer, rajčata, červená řepa, kedlubny, špenát, mrkev a kapusta. Vyplatí se oprášit zvyky našich babiček a používat co nejvíce cibuli a česnek.

Ale nepodceňujte ani obyčejné brambory, neboť jsou doslova koktejlem důležitých látek, které přispívají k mentální svěžesti a pohodě. Dáte-li si porci uvařených či pečených brambor, výkyvy nálady nedostanou šanci.

Které ovoce nás rozveselí

O ovoci se říká, že v sobě nahromadilo hodně slunce, které navozuje optimistickou náladu.  Borůvky, meruňky a broskve prostřednictvím cenných látek harmonizují psychiku,  osvěžují, navozují dobrou náladu a odstraňují únavu.

Banánům se někdy říká „žlutý dodavatel štěstí“. Dokáží stimulovat tvorbu tzv. hormonu štěstí, který navozuje uvolnění a napomáhá překonat únavu po déletrvající zátěži. Spokojenost, klid a pocity štěstí vám pomůže zajistit i sušené ovoce.  Zlepšuje náladu, zbavuje nervozity, podporuje čilost a pomáhá při únavě.

Radost na talíři

Mořské ryby, kuřecí a krůtí maso je zdrojem bílkovin bohatých na důležité látky, zejména nezbytné aminokyseliny, které mají pozitivní vliv na naši náladu a rychlost duševních reakcí.

Také jogurt a ostatní mléčné výrobky spouštějí okamžitě tvorbu tzv. hormonu štěstí. Ideální dávku radosti vám poskytne denně jeden jogurt nebo půl litru zakysaného nápoje. A víte, proč těstoviny vyvolávají pocit štěstí? Obsahují hodně sacharidů, které se účastní tvorby látek ovlivňujících naší náladu.

Pravidelná konzumace luštěnin dokáže posílit nervy, dodat elán a energii a poskytnout duševní svěžest. Ovesné vločky jsou účinnými regulátory našich emocí, pomáhají proti depresivním náladám, působí jako sedativum, uklidňují při přepracování, léčí neurózy a nervové slabosti. Všechny ořechy, mandle a různá semínka působí jako uklidňující prostředky, které mají pozitivní vliv na naši psychiku a zlepšují kvalitu spánku.

Oslaďte si život

Již po staletí se med používá jako přírodní sedativum vyvolávající uvolnění. Zklidňující účinky se dostaví během několika minut, účinné látky stimulují tvorbu tzv. hormonu štěstí, který tlumí aktivitu mozku a navozuje uvolnění.

Čokoláda rychle zvýší hladinu krevního cukru v krvi a dodá nám potřebnou energii. Na lidský organismus má stimulující a povzbuzující účinky a vyvolává příjemné pocity z báječné chuti. Díky požitku z čokolády se uvolňují látky, které mají pozitivní vliv na naši náladu a pocity štěstí.

Jarmila Mandžuková se s námi podělila o recept na šťastné americké koláčky.

 

Jarmila Mandžuková, autorka řady knih o gastronomii a zdravém životním stylu.