• 4 lžíce cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml bezlepková směsi Jizerka
  • jahody
  • šlehačka

Sezóna jahod je v plném proudu a tak proč si ji neužít. Přinášíme recept na lívanečky pro celiaky, které nelze rozeznat od těch klasických.

Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a dobře promícháme.

Na lívanečníku s teflonovým povrchem tvoříme malé lívanečky, které pečeme pozvolna dozlatova.

Podáváme s jahodami a šlehačkou.

Přečtěte si také:

Bezbolestné vyšetření žaludku

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.