• 200 g loupané pohanky
  • 1 menší cuketa
  • 1 menší lilek
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 žlutá kapie
  • 1 červená kapie svazek rukoly
  • 4 lžíce olivového oleje
  • drcené provensálské bylinky

Pohanku důkladně propláchneme a při občasném promíchávání vaříme do měkka cca 20 minut.
Papriky, lilek a cuketu nakrájíme na rovnoměrné kousky, přelijeme olivovým olejem, posypeme bylinkami a vše důkladně promícháme. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů do poloměkka.
Jakmile zelenina zchladne, přimícháme ji do pohanky spolu s nakrájenými rajčaty a dochutíme solí.

Nakonec přidáme nasekanou rukolu a důkladně promícháme.

Přečtěte si také: VZP a příspěvek na bezlepkovou dietu v roce 2014  na ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.