• 1 pórek
  • 2 brambory
  • 100 g červené čočky
  • olivový olej+trochu másla
  • zeleninový vývar

Pórek omyjeme a nakrájíme na půlkolečka.

V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a másla a pórek orestujeme. Přidáme oškrábané a na kostičky nakrájené brambory a propláchnutou červenou čočku.Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor a čočky (10 – 15 minut).

Polévku na závěr do hladka rozmixujeme.

Přečtěte si také: Příznaky celiakie se mění podle věku na ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.