• 1 středně velká červená řepa
  • 2 mrkve
  • 1 menší celer
  • 1 petržel
  • 4 brambory
  • ½ cibule
  • lžíce řepkového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • 150 g bílého jogurtu

Na oleji orestujeme na jemno nasekanou cibulku, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu. Necháme zatáhnout a poté přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel a brambory. Zalijeme asi tak 1,5 litry vody nebo zeleninového vývaru. Osolíme, přidáme bobkové listy a nové kořením a vaříme do měkka, asi tak 30 minut. Podáváme se lžící bílého jogurtu.

Přečtěte si také:

Celková anestezie v zubní ordinaci. Jaké jsou výhody, jaká rizika?

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.