• 150 g čočky
  • 40 g jáhel
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • 4 stroužky česneku

Čočku uvaříme doměkka. Jáhly několikrát propláchneme, spaříme vroucí vodou a podusíme s majoránkou v osolené vodě. Uvařené jáhly smícháme s čočkou, ochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Promíchanou směs dáme do pekáče, vymazaného olejem a zapečeme v troubě.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Přečtěte si také:

Poznejte příznaky cukrovky včas

na Ordinace.cz

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.