• 400 g drobnozrnné zelené čočky, propláchnuté
  • 1 velká červená cibule, tenké plátky
  • 200 g balkánského sýra nebo fety, hrubě strouhané či nadrobené
  • malý svazek petrželky nebo koriandru, nasekané listy
  • šťáva z 1 citronu
  • 4–5 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Čočku zalijeme studenou vodou, necháme půl hodiny máčet a slijeme. Znovu zalijeme trojnásobným množstvím vody a vaříme bez míchání asi 20 minut doměkka, čočka by ale měla zůstat pevná. Slijeme a necháme okapat.

Smícháme citronovou šťávu, ocet, olej, trochu soli a pepř. Čočku promícháme se zálivkou, cibulí, petrželkou a nakonec přidáme sýr.

Přečtěte si také: Nedostatek slunce zhoršuje průběh alergické rýmy na ordinace.cz