• 250 g celeru
  • 20 g oleje
  • 50 g tvrdého nízkotučného sýru
  • 20 g hladké mouky
  • 1 kostka hovězího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • Mletý pepř
  • Zelená petrželka
  • Sůl

Celer nakrájený na silnější plátky spaříme vařící vodou a necháme asi 10 minut stát. Pak dáme na síto okapat. Okapaný celer opečeme na oleji, podlijeme vývarem a bílým vínem, osolíme, opepříme a dusíme. Když se šťáva téměř vydusí, zaprášíme ji moukou, podlijeme znovu vývarem, rozmícháme a povaříme. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenou zelenou petrželkou.

Vysoké hladině cholesterolu můžeme předcházet. Stačí vyhýbat se cigaretám, zdravě se hýbat a vynechat z jidelníčku potraviny plné cholesterolu a nezdravých živočišných tuků.