• 600 gramů mletého krůtího masa
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • sůl, mletý pepř
  • Na salát:
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 hlávkový salát
  • 0,5 balení rukoly
  • Zálivka:
  • kelímek bílého jogurtu řeckého typu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citrónová šťáva z půlky citronu
  • sůl

Mleté maso ochutíme solí, pepřem a římským kmínem, přidáme sklenku studené vody a rukama propracováváme tak dlouho, dokud se hmota dokonale nespojí. Mokrýma rukama utvoříme z hmoty dlaních kuličky o průměru asi 3,5 cm a ugrilujeme je „nasucho“ v troubě pod grilem. Hotové kuličky udržujeme v teple.

Všechnu zeleninu na salát opereme a osušíme. Salát natrháme na kousky, ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a obojí promícháme v míse s listy rukoly.

Přísady na zálivku smícháme dohromady. Na talíře rozdělíme salát a masové kuličky a servírujeme se zálivkou.

Přečtěte si také: VZP výrazně zvýšila příspěvky na bezlepkovou dietu na ordinace.cz.

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.