• 120 g cizrny z konzervy
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1/2 najemno nakrájené malé cibule
  • 160 g nízkotučného jemného tvarohu
  • 1 lžíce mléka
  • sůl a pepř

Cizrnu umixujeme na hladké pyré. vmícháme česnek a cibuli, potom postupně přidáváme tvaroh a šleháme tak dlouho, až se spojí s cizrnovou hmotou.  Dle hustoty zředíme trochou mléka a podle chuti okořeníme.

Dáme vychladit a podáváme.

Přečtěte si také: Nárok na glukometr a diagnostické proužky pro diabetiky na ordinace.cz

 

 

 

 

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.