• 500g měkkého tvarohu
  • 1 bílý jogurt
  • 1 pomeranč
  • 150g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dcl griotky
  • 2 bílky
  • 20g želatiny
  • 600g jahodového kompotu
  • 1 kiwi

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tvaroh rozmícháme s jogurtem, šťávou z pomeranče, cukrem, vanilkovým cukrem a griotkou.

Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky.

Želatinu vložíme do studené vody, aby nabobtnala. Vodu z kompotu slijeme a zahřejeme. Než se začne vařit, odstavíme a necháme v ní rozpustit želatinu. Polovinu připravené želatiny vmícháme do tvarohu a pak opatrně přidáváme tuhý sníh z bílků.

Vymazanou dortovou formu naplníme polovinou tvarohové směsi, poklademe jahodami a překryjeme druhou částí tvarohové hmoty. Uhladíme, povrch ozdobíme plátky kiwi a kompotovanými jahodami, zalijeme zbylou želatinou a necháme uležet v chladu alespoň dvě hodiny.

Pak odstraníme formu a nakrájíme na porce.

Žlučník nikdy nespí

Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.

Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.