Játra jsou nezastupitelným orgánem v těle a jejich funkci nelze nahradit (vyjma transplantace jater). „Je proto naší povinností si je chránit tak, aby nás provázela v dobré kondici až do hlubokého stáří,“ říká MUDr. Pavel Drastich.

V dietě při jaterních chorobách je především nutné vyloučit alkohol. „Potrava by měla obsahovat dostatečné množství kvalitních bílkovin, lépe živočišného či mléčného původu, měla by být upravena co nejšetrnějším vařením, dušením, eventuálně rychlým grilováním a používáním co nejmenšího množství tuků, preferujeme jejich rostlinný původ,“ vysvětluje MUDr. Pavel Drastich.

Čeho je třeba se vyvarovat, jsou přepalované tuky vznikající při smažení a odborníci doporučují používat teflonové nádobí. Tepelná úprava má být co nejšetrnější, aby zůstaly zachované vitaminy, především C, vitaminy skupiny B a E známý svým antioxidačním efektem.

„Zcela nevhodně jsou nadýmavé potraviny, větší množství česneku, kynutá těsta a čerstvé pečivo. Jídlo doporučujeme konzumovat v menších porcích několikrát denně a v jeho dochucování je třeba jen velmi šetrně používat koření,“ pokračuje MUDr. Pavel Drastich.

Pacienti s cirhózou jater se musí poradit se svým lékařem o konzumaci soli.

Nedoporučené potraviny: alkohol, máslo, sádlo, slanina, tučné uzeniny, tučná masa, vnitřnosti, tučné vývary z mas, šproty, uzené a nakládané ryby, aromatické sýry, sýry s obsahem tuku nad 40 %, smetana, šlehačka, luštěniny, květák, zelí, ledový salát, salátová okurka, kapusta, česnek, čerstvá cibule, čerstvé pečivo, majonéza, čokoláda, moučníky s tučnými krémy.

Doporučené potraviny: drůbeží salámy, dušená šunka, debrecínka, libové maso, mrkev, celer, brokolice, chřest, rajčata, všechny druhy ovoce, starší pečivo, nekynuté koláče, sladkosti z piškotového, bramborového, tvarohového a třeného těsta, zelené koření, netučné mléčné výrobky, olej olivový, slunečnicový, řepkový.

Přečtěte si také:

Žloutenky prudce přibývá. O prázdninách hrozí víc než jindy.

na Ordinace.cz

Péče o játra se vyplatí

Jaterní onemocnění nejsou vůbec vzácností a často se vyskytují i v chronické formě vyžadující dlouhodobá léčebná opatření. Játra ničí jak chemické látky, tak i infekce – hepatitidy. Největším nepřítelem je ale alkohol. Více o nemoci se dovíte na www.ordinace.cz.