• 1 předek zajíce
  • 20 g másla
  • 50 g slaniny
  • 50 g cibule
  • 5 zrnek pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • 1 bobkový list
  • Tymián
  • Kousek citronové kůry
  • 20 g másla na jíšku
  • 20 g mouky
  • 20 g upraženého cukru
  • Šťáva z 1 citronu nebo 5 lžic vinného octa
  • Sůl

Odborník na metabolické poruchy MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. dává přednost jídlům, které se v jejich rodině dědí po generace. Recept na úpravu zaječího masa s Bavorským třeným knedlíkem má od své babičky. Připravuje se takto: zaječí předek opereme, očistíme a nasekáme na kusy. Do kastrolu dáme rozehřát (ne uškvařit) na kostičky nakrájenou slaninu s kouskem másla. Pak přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, a když zežloutne, přidáme celé koření, citronovou kůru a osoleného zajíce. Dusíme pod pokličkou, dokud se všechna šťáva nevysmahne. Pak zalijeme polévkou a dusíme doměkka. Z másla a mouky uděláme tmavší jíšku, zředíme ji šťávou ze zajíce, přidáme dožluta upražený cukr, citronovou šťávu nebo ocet, omáčku procedíme a vložíme do ní zajíce, kterého ještě krátce podusíme. Před podáváním omáčku podle chuti okyselíme, přisladíme nebo přisolíme.

Co bude dnes dobrého

Osobnosti svého oboru, ať již se jedná o lékaře, umělce, dietní poradkyně, nebo profesionální kuchaře, mají k jídlu osobitý vztah. Obyčejně velmi kladný. Někdo nedá dopustit na maso, jiný si libuje v těstovinách, další dává přednost zelenině a nepohrdnou ani moučníkem. V této rubrice máte možnost nahlédnout "pod pokličku" jejich stravovacích zvyklostí. Naservírují vám své oblíbené pokrmy, včetně podrobného postupu, abyste se mohli nechat inspirovat.