Léto je časem, kdy mnohem častěji sáhneme po nějakém tom lehčím dortíku s ovocem. A v tomto případě přichází na řadu pomocník, jakým je želatina.

Ta je vhodná pro přípravu sladkých i slaných dobrot, včetně oblíbených aspiků nebo domácích sulců. Sáhnout můžete jak po práškové variantě, tak po želatině v plátcích. Pokud vám jde hlavně o rychlost a milujete sladké, pak zkuste želatinový ztužovač.

Mletá želatina

Jak se připravuje? Do hrnce dejte 3 až 4 polévkové lžíce vody, přisypte obsah sáčku a počkejte asi 10 minut, dokud nenabobtná. Za stálého míchání hrnec zahřívejte tak, aby se želatina úplně rozpustila. Přidejte 2 lžíce krému (ovocné šťávy, směsi na tlačenku – podle receptu), promíchejte a vmíchejte zpět do zbylého krému (nebo zmiňované šťávy a podobně). Dále postupujte podle konkrétního receptu. Při přípravě rosolů a aspiků smíchejte obsah sáčku s 500 ml vody nebo nálevu a nechte asi 10 minut nabobtnat. Za stálého míchání zahřejte, aby se želatina rozpustila, a vlažnou ji dále zpracujte.

Želatina v plátcích

Postupujte stejně jako u práškové želatiny, jen vody použijte o trochu méně. K přípravě slaných pokrmů můžete k rozpuštění želatiny použít i nálev z 500 ml vody, velké cibule, bobkového listu, celého nového koření a pepře. Vše nechte přejít varem. Dochuťte octem, solí, cukrem a v takto připraveném nálevu želatinu rozpusťte.

Želatinový ztužovač

Želatinový ztužovač užijete za studena na přípravu nejrůznějších dortů a dezertů. Co je dobré vědět? Jeden sáček odpovídá šesti plátkům želatiny a vystačí na přípravu až 700 gramů hmoty.
Jak na to? Obsah sáčku smíchejte se 100 ml vody a přidejte třeba do tvarohu, smetany, jogurtu a podobně Takto vyrobený krém vylepšete ovocem a použijte ho například na dort. Moučník s želatinovou hmotou nechte ztuhnout v chladničce dvě hodiny.

Pokud máte rádi dorty s kousky ovoce a používáte mražené plody, obalte je nejprve ve trošce tohoto ztužovače a pak zalijte dortovým nebo cukrárenským želé. Šťáva z ovoce lidově řečeno nepustí šťávu, tím pádem nepromáčí korpus a samotné ovoce bude vypadat jako čerstvé.

Cukrárenské želé

Výrobek rostlinného původu vyrobený na bázi agaru. Pomocí něho vytvoříte vysokou a pevnou vrstvu želé na dorty, zákusky či jiné moučníky i na poháry. Hodí se hlavně tehdy, když chcete dosáhnout vyšší vrstvy želatiny. Je to opravdu jednoduché: smíchejte obsah sáčku s 500 ml tekutiny, minutu povařit, za stálého míchání nechte vychladnout a použijte na sladkosti.

Dort-želé

Jedná se také o rostlinný produkt, avšak vyrobený na bázi karagenanů z mořských řas. Na rozdíl od cukrárenského želé na něj vsaďte, až budete vytvářet tenkou vrstvu želé. Rovněž jeho použití je snadné: spojte obsah sáčku se 2 až 3 lžícemi cukru, přilijte 250 ml vody nebo ovocné šťávy, důkladně promíchejte a minutu povařte. Nechte za stálého míchání vychladnout a ještě vlažným želé polijte ovoce na dortu.

Přečtěte si také:

Nutriční terapeut versus výživový poradce

na Ordinace.cz