Agar-agar (též kanten) je látka tvořená z 96% polysacharidem složeným zejména z agarózy a agaropektinu. Rostlinná „želatina“ se vyrábí z některých druhů mořských řas – ruduch. Její využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu. Je zcela nekalorická a má léčivé účinky velmi prospívající našemu organismu.

Látka agar má výsledku světlou barvy, má neutrální chuť a je bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, vloček, plátků nebo hranolků. Nejlepších výsledků dosáhneme za použití práškového agaru.

Agar dokáže na sto procent nahradit běžnější živočišnou želatinu. Jeho želírovací schopnosti jsou dokonce několikanásobně větší. Nejprve musíme nechat agar jako klasickou želatinu nabobtnat ve studené vodě a poté přivést k varu. Hned poté ztlumíme oheň a vaříme už jen velmi mírně po dobu asi dvou minut. Agar tuhne při 30-ti stupních a pevné konzistence postupně dosáhneme už při pokojové teplotě. Použití agaru se od klasické želatiny též neliší.

A jaké má agar účinky na organismus?

Agar obsahuje železo, vápník a další stopové prvky. Je velice lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky.

Je velmi vhodný při:

  • zácpách – povzbuzuje peristaltiku střev
  • při nadváze – má nulovou energetickou hodnotu
  • při vysokém krevním tlaku
  • při snižování hladiny cholesterolu v krvi a
  • návalech horkosti

Přečtěte si také:

Bolí vás hlava? Veďte si deník

na Ordinace.cz