Podzim je neodmyslitelně spjat se sběrem vlašských ořechů, které jsou ceněny nejen pro svoji chuť, ale také pro vysoký obsah důležitých látek, potřebných pro naše tělo.

Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost apod. Je to výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje také vzhled jejich jádra, které se právě mozku podobá.

Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, B3 (niacinu) a B6. Vitamin B1 neboli thiamin je potřebný pro funkci srdce a pro rovnováhu nervové soustavy. Naopak na vitaminy A a C jsou vlašské ořechy relativně chudé. Vlašské ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu B6, známého též jako pyridoxin, který se stará o správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek.

Ořechy se doporučují při všech neurologických těžkostech, protože jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které se podílejí na metabolismu v neuronech. Dále obsahují lecitin, fosfor a vitamin B6, jež jsou pro nervovou soustavu také velmi důležité, protože zlepšují duševní výkonnost a nervové soustavě navracejí sílu a rovnováhu. Z těchto důvodů by vlašské ořechy neměly chybět ve stravě studentů a duševně pracujících. Ti, kdo trpí podrážděností, depresí, stresem či nervovým vyčerpáním, by měli jíst hrst ořechů denně, nejlépe k snídani.Vlašské ořechy také pomáhají odstraňovat únavu.

Vlašské ořechy jsou bohaté na fosfor a draslík a zároveň chudé na sodík, což je dobré pro kardiovaskulární soustavu. Dále obsahují velké množství železa, hořčíku a vápníku. Ze stopových prvků ořechy obsahují měď a mangan, které jsou důležité při prevenci chudokrevnosti a neplodnosti.

Vlašské ořechy obsahují také zinek, který se podílí na hojení ran a podporuje náš imunitní systém.

Kvůli nízkému obsahu sacharidů a vysoké nutriční hodnotě jsou vlašské ořechy prospěšné a lehce stravitelné i pro diabetiky. Pro svou výživnou hodnotu jsou ceněné i vegetariány.

Počátkem devadesátých let byl v rámci velké populační studie zjištěn překvapující poznatek, že konzumace minimálně jedné porce ořechů týdně chrání člověka před infarktem a tato ochrana se zvyšuje s ještě častější konzumací. V dalších studiích byl tento poznatek potvrzen se zjištěním, že ořechy mají příznivý vliv na zdravotní stav srdce u mužů, žen a starších osob s vysokým tlakem krve.

Vlašské ořechy jsou tedy výbornou potravou pro lidi s nemocným srdcem, a to zejména kvůli vysokému obsahu mastných kyselin, které jsou hlavním zdrojem energie pro buňky srdce. Dále pak pro obsah vitaminu B1, který podporuje svalové funkce, včetně funkcí srdečního svalu. V neposlední řadě snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž zpomalují jeho usazování ve stěnách arterií. V důsledku toho se snižuje riziko rozvoje arteriosklerózy a nedochází ke zhoršení cirkulace krve.

Existují domněnky, že ořechy mohou mít ochranné účinky proti některým typům rakoviny. Bylo zjištěno, že zvýšená konzumace ořechů a různých semen snižuje u žen riziko rakoviny tlustého střeva. Tato souvislost však nebyla zjištěna u mužů.

Ořechy je nejlépe jíst v syrovém, přírodním stavu. Pražení a další tepelné úpravy mohou snižovat účinnost aktivních složek, slané ořechy mohou být konzumovány jen v mírném množství, zvláště osobami, které musí omezovat příjem soli. Navíc u některých osob existuje alergie na různé typy ořechů, která může způsobit anafylaktický šok, proto ořechy i jejich pouhé stopy v potravinových výrobcích musí být ze stravy alergických osob úplně vyloučeny.

Přečtěte si také:

Jak bolí srdce

na Ordinace.cz