Tento u nás málo známý produkt se vyrábí z celozrnné pšenice. Je výživnější než rýže, stravitelnější než luštěniny a má příjemnou oříškovou chuť.

Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Namáčením vznikají enzymy a dochází k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry, tím je bulgur stravitelnější a zrno biologicky aktivní. Bulgur se obvykle nejí samostatně, používá se spíše jako součást různých pokrmů. Chutná po oříšcích a voní po obilí.

Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.

Je to celozrnná pšenice, která vás výsostně a bez výčitek zasytí, má minimum tuku a nenadýmá. Díky tomu všemu dohromady nebudete při hubnoucím jídelníčku mít nedostatek důležitých látek nebo trpět hlady. A ještě navíc vám pročistí střeva, zabrání průjmu i zácpě, čímž působí coby prevence rakoviny zažívacího traktu.

Mezi jeho další nesporné výhody patří i jednoduchá a rychlá příprava. Stačí nasypat v poměru 1:3 do horké vody a nechat nabobtnat, zhruba hodinu, rychlejší je ho cca 10–12 minut povařit. I s vývarem ho následně můžete použít jako zavářku do polévky. Pakliže vodu slijete, lze bulgur zamíchat do nádivek, salátů, poslouží i jako příloha k masu či zelenině. Vaše sympatie si získá i jako obměna rýže v rizotu nebo náhrada části mletého masa v sekané.

Významná plus bulguru:

  • vysoká nutriční hodnota
  • obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
  • vysoký obsah vlákniny
  • minimální množství tuku
  • obsah bílkovin
  • podporuje činnost střev a nervové soustavy
  • nenadýmá

Recept na snídani: Uvařte bulgur v mléce se dvěmi lžičkami medu, přidejte jakékoliv čerstvé ovoce, hrst mandlí nebo oříšků, trochu másla a  skořice.

Přečtěte si také: Tajemný lymfatický systém aneb Co nám proudí v těle na ordinace.cz