Rakytník je totiž úžasným přírodním prostředkem na posílení imunitního systému, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci organismu a působí proti virům, bakteriím i plísním. Při rýmě a chřipce napomáhá k rychlému vylučování hlenů, uvolňuje dýchací cesty, zlepšuje zdravotní stav pacienta při rekonvalescenci, léčí onemocnění plic.

Rakytník je přírodní koncentrát mastných kyselin a rovněž v sobě obsahuje velké množství vitaminů – E, F, P, K, A, B a C. V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje mnohonásobně více než mrkev a dýně. Vitamin E je významným antioxidantem, který zabraňuje sklerotizaci cév a tím snižuje riziko infarktu myokardu.

Rakytník má značné biostimulační účinky, výrazně podporuje imunitní systém, je velmi vhodný při rekonvalescenci. Podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, stimuluje činnost jater a plic, reguluje krevní oběh.  Pomáhá tedy při plicních nemocech, léčí žaludeční vředy a různá kožní onemocnění včetně akné, je schopný tlumit bolest a rakytníkové masti regenerují tkáně při omrzlinách a popáleninách. Rakytník také zabraňuje vypadávání vlasů. Vynikající je pro očistu organismu od toxických zplodin, dále rozpouští hleny, zlepšuje stav kloubů při revmatismu, vykazuje i protinádorové účinky. Používá se k léčbě ekzémů i hemeroidů.

Rakytníkový čaj se již tradičně používá jako čaj na hubnutí, určený na celkové povzbuzení organismu, dodání tělu osvěžení a potřebnou energii. Kromě toho, výrobky z rakytníku, obsahují vysoký podíl významných výživových látek; jde například o vápník, železo, zinek a kromě vitamínů B skupiny, obsahuje také všechny možné vitamíny!

Rakytníkový sirup, zase skvěle nahradí sladké sirupy plné barviv; sirup z rakytníku se doporučuje pít každý den, přičemž postačí 1 – 2 sklenice denně. Sirup z rakytníku podporuje fyzickou i psychickou pohodu člověka; pokud jste ve stresu, dokáže vás správně povzbudit a napomáhá lépe překonat zátěžové, stresové situace.

Šťáva z rakytníku, je zase velmi významný biogenní stimulátor, přirozeným způsobem regeneruje organismus, z těla vyplavuje škodlivé látky a proto je mimořádně oblíbený zejména při detoxikaci organismu.

Zvláštní význam má také rakytníkový olej – tmavě oranžový tekutý koncentrát vitaminů, karotenoidů, kyseliny olejové a linolové a dalších složek. Z bobulí byla izolována i důležitá surovina, která se používá k výrobě významného antioxidantu oligoprokyaninu (OPC), která je s oblibou využívána jako doplněk stravy a přísada do kosmetických přípravků.

Přečtěte si také:

10 rad jak se vyhnout řádící chřipkové epidemii

na Ordinace.cz