Cizrna (Cicer) patří mezi bobovité rostliny, které se nacházejí po celém světě. Luštěniny patří mezi nejdůležitější zemědělské rostliny, už odpradávna se používají jako náhrada masa. Jedná se o luštěninu příbuznou hrachu, cizrnu můžete tedy znát i pod názvem římský hrách, je však větší a chutnější než hrách.Cizrna vypadá jako lískový oříšek bez slupky, je i zhruba takové velikosti a i chutí lískový oříšek lehce připomíná.

Proč konzumovat cizrnu

  • Cizrna obsahuje vysoce kvalitní tuky, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Cizrna neobsahuje žádný cholesterol. Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny dá předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.
  • Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev a díky tomu předchází zácpě.
  • Tato luštěnina je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.
  • Konzumace cizrny vám může pomoci stimulovat tvorbu kolagenu a zlepšit stav chrupavek a pojiv.
  • Cizrna je vhodná pro celiaky a diabetiky, protože udržuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje lepek.
  • Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2, B6,B 12, dokonce se v ní nachází i malé množství provitaminu A a vitaminu C a E. Dále má vysoký obsah proteinů a železa.
  • Cizrna, čočka a sója jsou výbornými zdroji zinku.

Cizrna se doporučuje těm, kdo trpí stresem a depresí a je tedy velmi vhodnou potravinou pro lidi žijící v současné uspěchané době,kdy stres na nás útočí dnes a denně.

Kolik procent stravy by měli tvořit luštěniny?Čtěte v článku Začínáme s makrobiotikou: První kroky na ordinace.cz