Víte, co je amarant? Napovíme vám. Za cizokrajně znějícím názvem se skrývá jednoletá mnohasemenná bylina, které se také říká laskavec. Je oblíbená mezi vegetariány, rozhodně nesmí chybět ani v jídelníčku sportovců a především pak lidí s vysokým cholesterolem a celiakií.

Amarant pochází ze střední Ameriky, kde byl znám již v době Aztéků, Inků a Mayů, kteří jej označovali jako svaté zrno. Je součástí lidské stravy, amarantová semínka se v kuchyni dají použít samostatně jako cereálie, nebo semletá v podobě mouky. Často je můžete koupit již pražená nebo naklíčená.

Amarant je ale také využíván v lidovém léčitelství, některé odrůdy jsou ozdobou okrasných zahrad, jiné slouží jako krmivo pro hospodářská zvířata.

 

Hlavní výhody amarantu

  • Semena mají vyšší výživovou hodnotu než obilniny díky vyššímu obsahu bílkovin (až 2x), tuků, některých vitaminů (B2, niacin a vitamin E), minerálních látek (např. vápník), stopových prvků (železo)  a vlákniny.
  • Bílkoviny amarantu mají vyšší obsah esenciálních aminokyselin než obilniny, čímž se podobají živočišným bílkovinám, takže je amarant vhodný např. pro vegetariány.
  • Obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu olejovou a linolovou.
  • Obsahuje skvalen, což je látka s antioxidačními účinky, která podporuje imunitní systém, regenerační schopnosti organizmu a příznivě ovlivňuje tvorbu cholesterolu.
  • Listy v čerstvém stavu obsahují poměrně významné množství vitaminu C, karotenoidů a rutinu.
  • Neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro nemocné s céliakií.
  • Nízká pravděpodobnost vzniku alergie na bílkovinu amarantu.

 

Využití v potravinářství

Amarant slouží k výrobě mnoha potravinových produktů, např.:

  • Celozrnná amarantová mouka, amarantové vločky,
  • celá upravená zrna ve směsích müsli a müsli tyčinek, extrudované amarantové křupky,
  • speciální druhy pečiva, chleba, sušenky a těstoviny,
  • v zeleném stavu se listy nebo mladé rostlinky mohou konzumovat jako zelenina za syrova či po tepelné úpravě jako špenát,
  • z natě červenolistých odrůd se získává potravinářské barvivo amarantin,
  • výroba potravních doplňků –  např. amarantový čaj, amarantový olej obsahující skvalen, vláknina ze zrna, amarantové extrakty.

Semínka nebo mouku skladujte nejlépe v lednici ve vzduchotěsných nádobách, zabráníte tím žluknutí nenasycených mastných kyselin. Amarant vám při správném skladování vydrží 3–6 měsíců.

 

Zdroj: www.viscojis.cz/teens