Podle naší staré lidové tradice by na žádné novoroční tabuli neměla chybět pořádná porce čočky, to abychom měli v nastávajícím roce dostatek peněz. Čočka by však v našem jídelníčku měla mít své místo častěji, pro její účinky na zdraví.

Čočka je velice bohatým zdrojem těch nejlepších esenciálních kyselin, které si naše tělo přeměňuje na tolik potřebné bílkoviny. U vegetariánů a veganů se čočka vedle dalších luštěnin proto těší obzvlášť velké oblibě. Velice prospěšná je také dětem v období vývinu, ale stejně tak všem věkovým skupinám bez rozdílu.

Čočka je jednou z luštěnin bohatých na železo, je tedy tou pravou potravinou např. pro lidi trpící chudokrevností. Obzvlášť ženy, které každý měsíc díky menzes ztrácejí množství krve, by ji měly do svého jídelníčku zařadit doslova s železnou pravidelností.
V čočce ale najdeme i mnoho vápníku, draslíku, vitaminy skupiny B a karoteny pro syntézu vitaminu A. Obsahuje také vlákninu, která čistí náš zažívací trakt od nebezpečných usazenin a stimuluje peristaltiku střev.

Dalším, neméně důležitým prvkem, bohatě obsaženým v čočce, je zinek. Je to strážce naší imunity a správné produkce hormonů, významně se podílí na syntéze bílkovin a tak na zdraví našich tkání, hlídá hladinu inzulínu v krvi a celkově silně podporuje regeneraci a rekonvalescenci našeho těla. Zinek potřebujeme všichni, pro děti je důležitý pro správný mentální a fyzický vývoj, těhotné ženy ho potřebují ve zvýšených dávkách pro zdravý vývoj plodu, pro dospělé hraje významnou roli např. pro plodnost a potenci, pevné nervy a výkonný mozek.

Čočka je díky vysokému obsahu cukrů sytou potravinou, což ovšem neznamená, že bychom po ní přibírali. Dodává našemu tělu mnoho glukózy – cukru, který se uvolňuje do krve a proudí všude tam, kde je potřeba . Náš mozek i svaly by byly bez pravidelného přísunu glukózy doslova k nepoužití, cítili bychom se unavení, nesoustředění a celkově utlumení.

Přečtěte si také: Porod pouze za pomoci porodní asistentky a tzv. ambulantní porod  na ordinace.cz