Vyloučení lepku z jídelníčku je pro pacienta s celiakií jedinou možnou variantou léčby. I drobné porušení diety způsobuje, že v tenkém střevě znovu začne zánětlivý proces.

„Nesnášenlivost lepku je trvalá, i když jeho znovuzavedení nemusí nutně vyvolat patrné příznaky. Po nasazení důsledné bezlepkové diety se brzy projeví zřetelné zlepšení klinického obrazu. Dochází k úpravě změn na sliznici tenkého střeva, vymizení průjmů, k úpravě nutričního stavu pacienta a ke snížení rizika komplikaci,“ objasňuje MUDr. Pavel Kohout. „Lepek je škodlivý i ve stopovém množství, pokud je požíván pravidelně.“

Jak lékař vysvětluje, bezlepková dieta znamená vyloučit z potravy veškeré škodlivé obiloviny, tedy pšenici, žito, ječmen a oves, spolu s veškerými výrobky z nich. Nutriční poradci také doporučují vyhnout se těm potravinám, u nichž si nejsme jistí složením nebo přípravou, protože ne vždy se pozná, zda výrobky lepek obsahují. Výrobky vhodné pro bezlepkovou dietu jsou v našich obchodech označené symbolem přeškrtnutého klasu nebo textem: „Vhodné pro bezlepkovou dietu“.

Dejte si pozor na některé potraviny, které by vám mohly způsobit nemalé potíže. Můžou je způsobit výrobky z pšeničného, ječného nebo žitného škrobu. „Pšeničný škrob v bezlepkových potravinách lze akceptovat jen ve výrobcích, které jsou testovány na stopy gliadinu. Informace je uvedena na obalu výrobku,“ upozorňuje MUDr. Pavel Kohout.  Jak se dá žít bez tradičního chleba, se dočtete v dalším článku.