Grilovanou zeleninu podáváme jako přílohu či samostatný chod. Skvělá je servírovaná se studenými dresingy a dipy. Grilovat lze skoro vše. Cukety, papriky, rajčata, lilky, skvělé jsou i grilované patisony, celer, brambory, fazolové nebo hráškové lusky či kedlubny. Top v zelenině vhodné na gril je samozřejmě kukuřice a chřest.

Zeleninu před grilováním omyjeme a očistíme. Grilovací rošt potíráme pouze olejem, aby se nám zelenina nepřichycovala.

Zeleninu můžeme grilovat tzv. „na sucho“, bez marinování, jen tak nebo i posypanou kořením. Druhá varianta, podle mě lepší, je zeleninu potírat různými marinádami. K přípravě marinády na zeleninu používáme nejčastěji olivový olej, česnek a citrónovou šťávu. Dalšími vhodnými ingrediencemi jsou například kečup, hořčice, sójová omáčka, med, balsaminkový ocet, čerstvé bylinky …

Zeleninu grilujeme samostatně na roštu, nebo si ji připravíme ve formě špízu. Zeleninu můžeme i plnit různými přísadami, skvělé jsou masové náplně, které před samotným grilováním musíme předem, v kuchyni, tepelně upravit.

Dle druhu a tvrdosti zeleniny se odvíjí i doba grilování, samozřejmě je důležité, jak moc máme gril roztopený. Obvykle zeleninu grilujeme 5-8 minut. Brambory však vyžadují delší dobu. Některé tvrdší zeleniny není špatné před grilováním chvíli povařit.

Čerstvě ugrilovanou zeleninu podáváme s různými studenými omáčkami nebo dippy. Skvělé jsou omáčky na bázi jogurtu, nebo majonézy.

Zahradnický špíz

Potřebujeme

  • 1 cuketu
  • 4 papriky
  • 4 rajčata
  • sůl, oregano,
  • olej

Jak na to

Cuketu, rajčata a papriky nakrájíme na silnější plátky a střídavě je napichujeme na jehlu. Osolíme, posypeme oregánem, potřeme olejem. Opékáme ze všech stran asi 10 minut.