Trápí vás nadváha a nevíte, jak se jí zbavit? Zkuste začít zdravějším jídelníčkem, který by měl být co nejpestřejší.

  • Ve vašem jídelníčku by měly převažovat rostlinné potraviny nad potravinami živočišného původu.
  • Jezte pravidelně, jídlo rozdělte do 5 – 6 menších porcí denně. Při snižování nadváhy je vhodnější, když je převaha energie spíše v první polovině dne. Nevynechávejte snídani, pokud vám snídání dělá problémy, dopřejte si vydatnější svačinu.
  • Denně snězte alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny, zelenina by měla být v převaze oproti ovoci. Ideální je, když jsou zelenina nebo ovoce součástí každého jídla, třeba jako obloha.

Alespoň dvakrát týdně si dejte rybu

  • Každý den si dejte minimálně 2 porce mléka nebo mléčných výrobků (1 porce = 250 ml mléka, cca 200g jogurtu nebo 55 g tvrdého sýra). Vybírejte si netučné nebo málo tučné mléčné výrobky.
  • Jednou denně byste měli mít porci potravin s vysokým obsahem bílkovin.
  • Ryby a luštěniny by ve vašem jídelníčku měly být alespoň jednou až dvakrát týdně.

Máslový dort nahraďte piškotovým

  • Omezte tučné potraviny – tučné maso, uzeniny, smetanu a tučné mléčné výrobky, smažené potraviny, chipsy, majonézové saláty a podobně. Můžete je nahradit jejich méně tučnou obdobou – libovým masem, rybami, z uzenin např. libovou vepřovou nebo drůbeží šunkou, mléčnými výrobky s nízkým obsahem tuku atd. Stejně tak je potřeba omezit i sladké potraviny. Obsah tuků a cukrů by měl být uveden na obalech potravin, porovnávejte různé potraviny mezi sebou a vybírejte ty „lehčí“ (s nižší energetickou hodnotou). Místo máslového dortu si můžete dát například piškotový s ovocem nebo tvarohový dezert.
  • Potraviny jako jsou brambory, rýže, obilniny a výrobky z nich (těstoviny, pečivo, kaše, müsli, cornflakes atd.) mají vysoký obsah sacharidů a tedy i energie. V jídelníčku nesmí chybět, ale jejich množství je poteba při snižování nadváhy hlídat. Přednost dávejte těm celozrnným. Malý tip: Pokud se vám přesto nedaří hubnout, můžete si napomoci tím, že tyto potraviny nebudete jíst odpoledne a večer, ale nejpozději k obědu. V druhé polovině dne jezte hlavně zeleninu a potraviny s vysokým obsahem bílkovin.

Zdroj: www.viscojis.cz

Naučíme vás žít zdravěji.