Pokud jste se rozhodli zredukovat svoji váhu, vyhýbejte se lehce vstřebatelným tukům, vynechávejte banány, hroznové víno a hlavně si pozorně čtěte složení na potravinách.
Ryby by se měly konzumovat dvakrát týdně. Nedílnou součástí je pak pitný režim. Vhodné je pít čaje, vodu, ne však kávu. Nezapomínejte na to, že rychlé jídlo „za pochodu“ vás nutí k dalšímu příjmu potravy.
Pravidelné dodržování diety by mělo vést k ustálení hladiny cukru, tuku, cholesterolu a normalizaci hmotnosti.
Nevhodné potraviny:
- Volné tuky: sádlo, máslo, palmový a kokosový olej, ztužené tuky
- Maso a masné výrobky: tučné hovězí, vepřové, mleté, zabijačkové produkty, paštiky, vuřty, tučné a smažené ryby, husy, kachny, vnitřnosti, škvarky, smažené pokrmy z masa i ryb, tučné vývary
- Mléko a mléčné výrobky: sýry nad 40% tuku v sušině, smetanové jogurty, plnotučné, kondenzované a sušené mléko, smetana, šlehačka…
- Smažená zelenina
- Pečivo: tučné, koblihy, kynuté koláče, briošky, ale i vícevaječné těstoviny
- Veškeré cukrářské výrobky
- Nápoje: tvrdý alkohol, burčák, vícestupňové pivo, čokoládové nápoje
- Ovoce: přezrálé, kompoty, sušené a kandované, veškeré ořechy, slunečnicová semena
- Sladidla: cukr, sorbit, fruktóza
Hubněte zdravě, tedy postupně
Lékaři doporučují snižovat váhu maximálně o jeden kilogram týdně. Pak hubnete tuk a ne svalovou hmotu a také neztrácíte vodu.