Co mají nastávající maminky jíst, když zejména v prvním trimestru trpí nechutenstvím, anebo naopak zvýšenými chutěmi? Je dobré jíst častěji a menší porce.

Dalším problémem je pálení žáhy. Vyhněte se kořeněným a tučným jídlům, kávě a kyselým doplňkům a nejezte 2 hodiny před spaním.

Počáteční nechutenství

Z počátku těhotenství maminky díky nevolnostem způsobených vyplavováním hormonu progesteronu nemají chuť vůbec na nic. Snažte se sníst alespoň malé množství jídla, ovoce či zeleninu a hodně pít. Přestože třeba v žaludku příliš mnoho neudržíte, je nutné tělu potravu stále dodávat. Nebojte se, většinou je to stav přechodný, který během 1. trimestru těhotenství pomine, anebo se alespoň zmírní.

Zvýšená chuť k jídlu

Obráceným stavem je nadměrné požívání jídla z důvodu velké chuti nebo hloupé pověry o krmení dvou lidí. Věřte, že vždy krmíte jen samy sebe. Děťátko si z vašeho těla vezme, co potřebuje a zbytek vám nechá „na památku“. V prvním trimestru by měla mamina nabrat kolem 2 kg a v dalších měsících asi 400 g za týden.

Celkový přírůstek hmotnosti by měl být kolem 12 kg. Zahrnuje hmotnost plodu, placenty, plodové vody, zvětšení dělohy a prsů, zvýšení objemu tekutin (otoky ke konci těhotenství) a tvorbu určitého množství zásobní tukové tkáně. Vše ostatní máte na sobě pěkně pravidelně rozloženo a porodem dolů neztratíte.

Je hloupost, abyste si vůbec nikdy nedopřály např. zákusek, když na něj máte chuť, ale dejte si třeba jen jeden a nevyjezte hned celou cukrárnu.

Čemu se vyhnout?

Nejsou vhodná těžce stravitelná jídla, převaha slaných výrobků jako jsou uzeniny a všechny ty „dobrůtky“, co mlsáme u televize a na večírcích, a častá konzumace pokrmů rychlého občerstvení.

Nevhodné jsou sladké nápoje (limonády, neředěné džusy, přeslazené čaje a kávy), v těhotenství pak i ty obsahující chinin (např. tonik).

Alkohol je velice rizikový, protože poškozuje mozkové buňky a zatěžuje zejména játra, v těhotenství je pak jeho konzumace zcela nežádoucí.

Je třeba se zmínit také o ženách, které jsou vegetariánkami (konzumují převážně rostlinnou stravu) nebo vegankami (konzumují jenom rostlinnou stravu bez vajec a mléka). Vyloučením jedné nebo více potravin, zvláště v období těhotenství a laktace může vést k nedostatku některých významných živin, které mohou ovlivnit zdraví a vývoj dítěte. Proto tato strava vyžaduje zvláště pečlivé plánování složení stravy. Doplňky některých živin jsou obvykle nezbytné. Je prospěšné tedy dodávat:

  • Vitamin C a E,
  • Železo,
  • Vitamin B12,
  • Vápník, hořčík, vitamín D ve větších dávkách, než které stačí ženě, která jí pestrou různorodou stravu.

Někdy je vhodné u žen – veganek poradit se s odborníkem přes výživu, který stanoví nejvhodnější složení stravy, aby žena v období laktace nestrádala.

 

Výživa v těhotenství

Strava by měla být co nejpestřejší, aby obsahovala všechny potřebné látky pro budoucí matku i miminko. Vyhněte se jednostranným dietám (např. veganství) a soustřeďte se na to, abyste měly dostatek bílkovin, minerálů, mléčných výrobků a zdravých tuků.