Pokud své těhotenství poznáte podle toho, že vám přestane chutnat káva, máte vyhráno. Jestliže však na šálek lahodného nápoje chuť máte, ale bojíte se toho, že se v těhotenství objevuje na seznamu látek, které mohou miminku ublížit.

Pití kávy bylo vždy jednou z věcí, která se těhotným matkám striktně zakazovala. Stejně jako kouření bylo považováno za nevhodné. Britští vědci se na kávu zaměřili a mají pro vás překvapivě příjemné zjištění. Pití kávy s mírou vaše těhotenství rozhodně ohrozit nemůže. Naopak kofein, kvůli kterému lékaři před pitím kávy důrazně varují, může vašemu těhotenství i prospět. Obzvlášť v prvním trimestru může ledová káva nebo chlazená kokakola zmírnit vaše denní nevolnosti, v průběhu těhotenství celého si pak můžete kofeinem mírně zvyšovat tlak, a vyhnout se tak nepříjemným mdlobám. Jenže jak poznáte tu správnou dávku, která ještě pomáhá, od té, která škodí?

Co je malé množství?

Poslední studie ukazují, že ženy, které denně vypijí nápoje s celkovým množstvím 300 mg kofeinu, se o své těhotenství obávat nemusejí. Toto množství kofeinu obsahují asi tři šálky kávy s mlékem. Problém je, že každá káva – myšleno namíchaná směs, ze které se káva připravuje – obsahuje různé množství kofeinu, takže jiné ho bude v doma připraveném šálku rozpustné kávy, jiné ve směsi, kterou vám servírují ve vaší oblíbené kavárně. Pamatujte si také, že káva je poměrně lahodný nápoj, který vám může v případě těhotenské cukrovky poněkud snížit chuť na sladké a dodat vám pocit, že jste si svou siestu užila. Navíc káva bez cukru snižuje hladinu cukru v krvi a mléko lidé s diabetem taktéž mohou konzumovat.

Káva bez kofeinu

Donedávna platilo, že káva bez kofeinu rovná se bezpečná káva. Ovšem vědci v San Francisku se zaměřili i na její účinky a zjistili, že také v ní je obsažený takzvaný zbytkový kofein, který může ve výjimečných případech váš plod ohrozit. Abyste tedy chránila své miminko, měla byste pít maximálně jeden až dva šálky kávy bez kofeinu denně.

Klidně si tedy svůj oblíbený šálek kávy dopřejte a užijte si jeho lahodnou chuť i vůni. Ovšem, jak se říká, nic se nemá přehánět, takže i v tomto případě si voňavý nápoj dejte opravdu jen tehdy, když vás bude honit mlsná a budete mít pocit, že bez své oblíbené tekutiny už nevydržíte ani minutu. Dejte na instinkt i momentální pocit. V těhotenství byste totiž neměla zanedbávat ani svou psychickou pohodu.

Pokud se přes všechna ujištění bojíte na kávu byť jen podívat, vyzkoušejte obilné kávy. V biokoutcích v drogeriích nebo v obchodech se zdravou výživou jich najdete nepřeberné množství a chuťově jsou vynikající. Ochutnejte.

Přečtěte si také Káva budí pocit štěstí a chrání DNA na ordinace.cz

Výživa v těhotenství

Strava by měla být co nejpestřejší, aby obsahovala všechny potřebné látky pro budoucí matku i miminko. Vyhněte se jednostranným dietám (např. veganství) a soustřeďte se na to, abyste měly dostatek bílkovin, minerálů, mléčných výrobků a zdravých tuků.