Dieta při onemocněních žaludku má především snižovat kyselost žaludeční šťávy, ale současně zvyšovat její tvorbu.

„Vhodné jsou mléčné potraviny – mléko, sýry, jogurty – které svým neutralizačním působením pomáhají částečné ochraně žaludeční sliznice před vlivem kyselého prostředí,“ doporučuje MUDr. Petr Wohl.

Lidé s onemocněním žaludku by měli jíst pravidelně po celý den a nepřejídat se večer. Přitom někteří se musí striktně držet dietních nařízení, jiní mohou vystopovat, která jídla jsou pro ně riziková. „Volba potravin je individuální, podle tolerance,“ uvádí MUDr. Petr  Wohl.

Kromě diety, omezení kouření a konzumace alkoholu, podávají lékaři medikamenty tlumící tvorbu žaludeční šťávy nebo léky pomáhající ochranné vrstvě v žaludeční sliznici.

Lidé s nemocným žaludkem by se měli vyhýbat extrémům. „Nedoporučujeme konzumovat potraviny příliš horké a příliš studené, kořeněné, přesolené, příliš aromatické, kyselé a nakládané,“ shrnul MUDr. Petr Wohl.

Nemocný by si mohl velmi přitížit konzumací salámů, nakládaných ryb, aromatických sýrů, česneku, teplých koláčů, nakládané zeleniny, ale i například hrušek či melounu. Lékaři nedoporučují ani chipsy, buráky a ostré koření. Důležitá je také příprava pokrmů. Dušení a vaření  zjemní  potraviny tak, že nepodráždí žaludeční sliznici.

Nemocný se obyčejně neobejde bez léčby předpsané lékařem.