U pacientů s idiopatickými střevní záněty (IBD) platí, že by se měli vyvarovat nadýmavých pokrmů a někdy i mléka nebo mléčných výrobků. Především u trávení mléka totiž často dochází k nesnášenlivosti v něm obsažené laktózy.

V tom případě je vhodné mléko a mléčné výrobky nejíst vůbec anebo v jeho zakysané podobě či jako tvrdé sýry nebo tvarohy.

Z vlastní zkušenosti obvykle nedoporučuji tavené sýry. Některým pacientům nevadí, ale já je nepovažuji za vhodné ani u lidí bez zdravotních problémů. Mají totiž nepřirozený poměr vápníku a fosforu daný přídavkem aditiv v podobě tavících solí.

Dopřekte si dostatek kvalitních bílkovin

Důležité také je, aby měl pacient dostatek kvalitních bílkovin (u diety pro pacienty se střevními záněty se obvykle doporučuje jejich vyšší obsah – až 1,2 gramů bílkovin na kilogram hmotnosti). Zdrojem bílkovin je zejména maso, vejce, luštěniny a mléčné výrobky. V případě luštěnin (patří sem i sója) může být velký problém jejich nadýmavost a stravitelnost a většina IBD pacientů je těžko tráví.

Z masa se doporučuje maso spíše libové a z tmavého masa spíš hovězí než vepřové. U hovězího a telecího si ceníme vyššího obsahu železa. Drůbeží, rybí a králičí maso se doporučuje, nicméně opět z osobní zkušenosti vím, že kuřecí i králičí maso může způsobit nadýmání. Vejce je velmi dobrým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a obvykle jeho přítomnost ve stravě nepůsobí žádné potíže.

Není vhodné příliš kořenit

Z technologických úprav potravin je vhodné volit šetrnější úpravy jako je vaření, dušení, vaření v páře nebo opékání nasucho či v alobalu. Také je vhodné potraviny příliš nekořenit, i když i tohle záleží na individuální snášenlivosti pacienta. Zažila jsem muže, kterému prý nejlépe dělá tatarský biftek a pepř.

Závěrem několik nejzákladnějších pravidel nejen pro období remise:

  1. Jíst alespoň 5x denně v menších porcích.
  2. Jíst v klidu, pomalu a pečlivě žvýkat.
  3. Vyvarovat se přejídání a vyhýbat se těžce stravitelným, tučným jídlům a potravinám pochybné kvality.
  4. Vyvarovat se tvrdého alkoholu a pokud možno i kouření. Kouření u pacientů s Crohnovou chorobou může výrazně přihoršit zdravotní stav.
  5. V době aktivity zánětu je vhodné a často nutné stravu uzpůsobit problémům (například omezení konzumace vlákniny a jiných možných dráždivých složek či podávání enterální výživy). Obzvlášť důležité je to u pacientů s Crohnovou nemocí a pacientů se stenózami.
  6. Pijte dostatek tekutin (2-2,5 l denně) – nejlépe nesycené vody.
  7. Závěrem: Nebojte se jídla, je naší výživou a nutnou částí našeho života!! Jezte s radostí to, co Vám chutná a dělá dobře.