„Sladké nemlsám, ale klobásy bohužel miluji,“ říká MUDr. Miroslav Souček, náš přední internista a vědec. Založil hypertenzní poradnu pro pacienty s těžkou a komplikovanou hypertenzí, zabývá se problematikou genetiky, publikuje a v neposlední řadě prozradil, že i velice rád vaří. Jeho rady, jak se stravovat, abychom se vyhnuli infarktu a dalším onemocněním oběhové soustavy, naleznete v tomto článku.

Jaký máte vztah k jídlu?

Vztah k jídlu mám veskrze pozitivní. Miluji především jídla nezdravá, a proto mám neustálé potíže s udržením váhy.

Vaříte sám?

Vařím, pokud mi to čas dovolí. Vařím dokonce rád. Připravuji každý rok vánoční bramborový salát, smažím kapra. Ale umím zvěřinové guláše, pečení masa mi nedělá problém. Kvalitou se blížím výborné kuchyni mé maminky.

Jsou potraviny, kterým se vyhýbáte?

Já jím všechno. Nemohu říct, že bych měl jídlo, které odmítám. A to jsem projel skoro celý svět.

 

Prof. MUDr. Miroslav Souček se podělil s našimi čtenáři o recept na krkovičku se sýrem a vajíčkem a na řízečky v jogurtu.