Co jíst a co raději vynechat v případě, že nás postihlo kardiovaskulární onemocnění? Jak snížit riziko, že zemřeme na infarkt nebo další nemoci oběhové soustavy? Na otázky odpovídá profesor Miroslav Souček.

Strava ovlivňuje naše cévy. Mohl byste specifikovat, do jaké míry?

Cévy patří do oběhové soustavy a  jejich poškození je součástí kardiovaskulárních nemocí. Na tyto nemoci umírá u nás i ve vyspělých zemích světa přes polovinu všech obyvatel. Chceme-li v populaci těmto nemocem zabránit, potom naprostou většinu těchto nemocí můžeme ovlivnit výběrem vhodné stravy. Zcela zásadní je odstranit nebo výrazně snížit ze stravy živočišné potraviny. Tedy maso, sádlo, plnotučné mléčné výrobky, máslo, vejce. Tím začne klesat nebezpečí náhlého úmrtí na infarkt myokardu. I u pacientů, jejichž cévy jsou výrazně poškozeny, může dojít ke zlepšení stavu jejich cév. Pacienti při prevenci nebo i při poškození cév musí dodržovat některé zásady:

  1. Omezení živočišných tuků a cukrů.
  2. Výrazně snížit sůl ve stravě – což zabraňuje vzestupu krevního tlaku a u pacientů s vysokým krevním tlakem dosáhneme jeho snížení.
  3. Přestat kouřit.

Kombinací těchto tří opatření bychom mohli odstranit naprostou většinu nemocí cév. To jsou tři nejdůležitější opatření k dosažení cíle.

Samozřejmě jsou i další, i když méně důležité kroky k ochraně našich cév. Z nich na prvním místě stojí pohyb. Může to být rekreační sport, pravidelné cvičení v tělocvičně, turistika, cyklistika, plavání, lyžování, bruslení  atd. Pohybovat bychom se měli alespoň 45 minut denně, 5x týdně. Dále je důležité udržovat si zdravou váhu, při nadváze její pokles může snížit riziko poškození cév. Kontrolovat hladinu cukru v krvi, v případě cukrovky zahájit okamžitou léčbu.

Které potraviny cévám vyloženě prospívají?

Libové maso, velké množství celozrnných výrobků, nízkotučné mléčné výrobky, ovoce a zelenina. Snížit obsah sodíku – tedy soli, jíst menší porce. Konkrétně využívat olivový olej, jíst pravidelně ryby, česnek, luštěniny, lněné semínko.

Které naopak opravdu škodí?

Ty, které obsahují mnoho nasycených tuků a cholesterolu  v mase, sádle, tučných mléčných výrobcích, másle, vejcích apod.

Rybí tuk ovlivňuje shlukování krevních destiček a brání tak vzniku infarktu. Jsou i další s takovým účinkem?

Jsou to kromě ryb i další uvedené potraviny, které cévám prospívají. Příznivým účinkem na cévy mohou ovlivnit výskyt nejen srdečního infarktu, ale poškození celého cévního systému včetně mozku,  periferních a ledvinných cév.

Nejčastější příčina úmrtí

Choroby srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí obyvatel České republiky. Na jejich vzniku se podílí mnoho faktorů a mezi nimi samozřejmě najdeme také nevhodný životní styl, špatnou výživu, kouření a obezitu.