„Riziko onemocnění žaludku a dvanáctníků vzrůstá v důsledku špatného životního stylu, stresu, nevhodného stravování, časté konzumace alkoholu, kouření a podobně,“ uvádí MUDr. Petr Wohl.

Připomíná také, že v dnešní uspěchané době se často setkáváme s orgánovou neurózou, která se projevuje pocitem tlaku v oblasti žaludku, nechutenstvím, pocitem na zvracení, průjmy nebo zácpou. Toto onemocnění je způsobené špatným psychickým stavem a léčbou je nejen dieta, ale i klid.

Žaludek ale může postihnout řada dalších onemocnění – akutní zánět způsobený infekcí nebo dietní chybou nebo chronická gastroenteritida (její průběh je bezpříznakový, zjistí ji biopsie.

Asi nejznámější jsou vředy – žaludeční nebo dvanáctníkové. „Je to defekt sliznice žaludku nebo dvanáctníku, který vzniká natrávením sliznice kyselinou chlorovodíkovou. Může zasahovat o hlubších vrstev sliznice, může být často provázen zánětem, nebo může dojít k prasknutí vředu, či k „nahlodání“ cévy či tepny s následným krvácením do žaludku,“ popisuje MUDr. Petr Wohl. Základem léčby žaludečních obtíží je dieta, která má neutralizovat obsah žaludku. Více o nemocech žaludku se dočtete v tomto článku.