Naši paměť příznivě neovlivňují jenom ginkgo biloba,  guarana, či tablety s výtažky z těchto rostlin, ale dokonce i nízkotučné jogurty a sýry!

Australská studie z roku 2010 prokazuje, že konzumace nízkotučných mléčných výrobků (jako je např. nízkotučný jogurt) je spojena s lepší pamětí a větší sociální schopností u mužů. U žen byla také konzumace nízkotučných sýrů spojena s větší sociální schopností a nižší úrovní stresu.

Příjem sýrů je spojen se zlepšením kognitivních (poznávacích) funkcí u starších osob. „Mechanismus účinku není přesně znám, předpokládá se úloha obsažených mononenasycených mastných kyselin a polynenasycených mastných kyselin a dalších látek, jako je tyramin, a antioxidanty, jako jsou vitamin A a B2,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Podle lékařky antioxidanty snižují oxidační stres a tím zpomalují nervové změny související s věkem.  „Ačkoli mléko a mléčné výrobky nejsou bohatým zdrojem mononenasycených mastných kyselin a polynenasycených mastných kyselin, i toto množství se může podílet na zlepšení kognitivních funkcí,“ dodává PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.

 

Zdroj: www.bileplus.cz