Můžeme ovlivnit, zda onemocníme rakovinou? Francouzští vědci Richad Béliveau a Denis Gingras ujišťují, že z větší části ano. Čím? Zdravým životním stylem, zejména stravou a vyvarováním se kouření.

„Globálně se dá říci, že faktory, které se nedají příliš ovlivňovat, tzn. Dědičné, virové či spojené se životním prostředím, stojí za zhruba 30 % všech onemocnění rakovinou. A naopak, řada faktorů přímo spojená se životním stylem, jako je tabakismus, nedostatek pohybu, obezita, způsob stravování nebo nemírná konzumace alkoholu či drog, jsou v 70 % případů přímou příčinou onemocnění rakovinou,“ říkají lékaři a vědci zabývající se oborem.

Nezdravé jídlo je nebezpečné stejně jako kouření

Dnes se usuzuje, že 30 % onemocnění rakovinou má přímou spojitost se stravovacím režimem. Toto vysokánsko procento může působit překvapivě, vždyť potraviny, které si denně dopřáváme, přece nepovažujeme za tak velké riziko jako je třeba kouření.

Většina studií dokazuje, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny podstatně snižuje riziko rozvoje rakoviny, a tento výsledek je zvláště přesvědčivý u rakoviny trávicí soustavy. Toto je podstatná informace zvlášť pro nás, Čechy. Vedeme totiž tabulky úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva.

Doporučení tedy zní: denně snězte alespoň pět malých porcí ovoce a zeleniny.

Rakovina je nemoc, která vzniká, když se naruší základní funkce buňky, která pak nabude zcela jiného charakteru, získá schopnost bujet a zachvacovat další tkáně organismu. Nabytí těchto rakovinných vlastností však trvá poměrně dlouhou dobu, a během tohoto latentního stádia se naskýtá výjimečná příležitost zasáhnout a zabránit nádorům dosáhnout zralého stádia.

Jinými slovy: Když do svého každodenního jídelníčku začleníme potraviny, které obsahují blahodárné protirakovinné látky, vytvoříme nepřátelské prostředí pro rozvoj nádorových mikroohnisek, která v těle v průběhu života spontánně vznikají.

Předcházet rakovině pomocí jídla je srovnatelné s chemoterapií, ale nutriční terapie není toxická, využívá protirakovinných molekul přítomných v potravinách a bojuje s rakovinou v samém zárodku, dávno před tím, než by dosáhla zhoubné zralosti, a proto nikterak neohrožuje správný chod organismu.

Potraviny, které přímo doporučují lékaři

KOŠŤÁLOVINY – hlávkové zelí, kapusta, brokolice, květák, růžičková kapusta, listová kapusta, čínské zelí. Chceme-li plně využívat protirakovinného potenciálu této zeleniny, je potřeba ji tepelně upravovat jen mírně a při požívání ji řádně rozžvýkat.

ČESNEK A CIBULE – patří sem i pórek, šalotka, pažitka. Látky, které mají protirakovinný vliv, se uvolňují při mechanickém poškození pletiv této zeleniny. Čerstvě podrcený česnek je naprosto nejlepším zdrojem protirakovinných látek.

SOJA – sojové lusky, miso pasta, sojová omáčka, sojové boby, tofu, sojové mléko. Izoflavony, protirakovinné látky ze soji, mají stejnou chemickou stavbu jako lidské pohlavní hormony a mohou tedy zasahovat do rozvoje typů rakoviny, které jsou vyvolány příliš vysokou hladinou hormonů
(prs, prostata).

KURKUMA – Denně přidávejte čajovou lžičku kurkumy do polévky, salátového dressingu, či do těstovin.

ZELENÝ ČAJ – Dávejte přednost japonským zeleným čajům, které mají vyšší obsah protirakovinných molekul. Nechte čaj louhovat 8 – 10 minut. Pijte jej vždy čerstvý a během dne vypijte tři šálky.

DROBNÉ OVOCE – maliny, jahody, borůvky, brusinky. Borůvky a další bobuloviny se dají konzumovat celoročně, uchovávat je zmražené a přidávat do jogurtů, zmrzlin či moučníků.

OMEGA-3 – Nejjednodušším způsobem, jak si zajisti dostatečný přísun mastných kyselin omega-3, je dopřát si jednou nebo dvakrát týdně tučnou rybu.

RAJČATA – Tepelně upravená s tuky, třeba jako rajčatová omáčka.

CITRUSY – Jejich každodenní konzumace dodává organismu nejen potřebné vitamíny, ale i protirakovinné látky.

Vědci, kteří se zabývají rakovinou, usuzují, že 30 % onemocnění má přímou spojitost se stravovacím režimem. Stejný podíl na vzniku rakoviny má také kouření, patnáct procent pak dědičnost.