Ředkvička setá (Raphanus sativus) je kořenovou zeleninou pocházející odkudsi z východu. Kdy a kde ji lidé začali pěstovat, se přesně neví. Ale jistojistě víme, že naše babičky a prababičky už ji pěstovaly. Nejspíše si všimly i jejích blahodárných účinků na lidské zdraví.
Ředkvičky zlepšují celkovou obranyschopnost, působí příznivě na krvetvorbu, na činnost srdce, nervovou soustavu, kostru i zrak. Není snad v lidském těle orgánu, na který by ředkvičky nepůsobily příznivě.
Ředkvičky obsahují:
- Karoten
- Vitamin C – nezbytný k tvorbě kolagenu, udržuje zdravou kůži, kosti, chrupavky, zuby, dásně a podporuje hojení ran, dále je to silný antioxidant, chrání tělo před volnými radikály, posiluje imunitu.
- Vitamin B3 (niacin, vitamin PP, kyselina nikotinová) – větší potřebu mají lidé s onemocněním ledvin, konzumenti alkoholu a velkého množství sladkostí. Niacin rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.
- Vitamin B9 (kyselina listová) – nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu a pro dospělé, kde hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici.
- Selen – antioxidant, který zbavuje tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů.
- Vápník
- Hořčík
- Draslík – odvodňuje, snižuje krevní tlak.
- Síru
- Měď
- Fosfor
- Mangan
- Vlákninu – stimuluje peristaltiku střev, čistí je od usazených toxinů a působí proti zácpě.
- Hořčičné oleje – přispívají k lepšímu trávení, zabraňují nadýmání, zlepšují stravitelnost těžších jídel.V ústní dutině a v oblasti nosohltanu pomáhají rozpouštět usazený sekret,léčí tedy i rýmu a kašel.
Příznivé účinky ředkviček na náš organismus:
- hubí střevní bakterie a plísně
- uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání
- potlačují infekce a posilují organismus
- podporují perilstatiku (pohyb) střev
- působí proti nadýmání
- odstraňují zácpu
- chrání buňky před volnými radikály
- jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů
- snižují krevní cholesterol
- snižují krevní tlak
- odvodňují
- posilují nervy
- posilují paměť
- vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak
- působí preventivně proti avitaminóze
- jsou nízkokalorické, hodí se tedy jako součást zdravé diety v každém věku
O tom,jak posílit imunitu bez pomoci léků čtěte v článku Oslabenou imunitu posílí životní styl víc než preparáty na ordinace.cz.