Vápník je z minerálů v našem těle zastoupený vůbec nejvíce – tvoří naše kosti a zuby a má také podíl na udržování mírné zásaditosti lidské krve.  Za jeho nejlepší zdroj je tradičně považováno mléko a výrobky z něj, ale pokud zrovna nepatříte mezi příznivce tohoto nápoje, či se jeho konzumaci vyhýbáte ze zdravotních důvodů, je možné získat vápník z čistě rostlinných zdrojů.

Mák

Opravdovým rekordmanem v obsahu vápníku je mák. Protože zároveň obsahuje velké množství tuku, je také dosti výživný.

Sezamové semínko

Dalším skvělým zdrojem vápníku z rostlinných zdrojů je sezam. Lepší, než běžně se prodávájící čistě bílé je neloupané semínko, protože ve slupce obsahuje mnohem více nejen vápníku, ale i dalších stopových prvků a vitaminů.

Mandle

Mandle se vedle vysokého obsahu vápníku mohou pochlubit také značným množsvím hořčíku nebo draslíku a jako většina ořechů také nezanedbatelným podílem bílkovin.

Květák

Za zeleniny zdravým kostem a zubům nahrává květák, který je vůbec skvělou zásobárnou minerálů a vitaminů.

Para ořechy

Další zástupce ořechů s vysokým podílem vápníků jsou para ořechy. Obsahují přes 66% tuku, vitamin E a řady B E a celou řadu minerálů. Kromě vápníku jsou para ořechy  také skvělým přírodním zdrojem selenu. Proto je dobré je konzumovat v menším množství pravidelně.

Lískové ořechy

Lískové ořechy obsahují až 62% tuků a 13% bílkovin, z vitaminů dominuje B3, B6, kyselina listová a hlavně vitamín E, z minerálních látek převažuje nad vápníkem hořčík a fosfor.

Kapusta

Kapusta obsahuje 3x více vitaminu C nežli citrony, také mnoho provitaminu A a vitaminů skupiny B. Z minerálů obsahuje kromě vápníku draslík, dále fosfor, hořčík, síra, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, mangan, molybden, nikl, stříbro, chróm, fluór, zinek.

Slunečnicová semena

Slunečnicová semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E a vitamínu B1, jsou jedním z nejvhodnějších zdrojů kyseliny listové.

Kakaové boby

Nepražené kakaové boby patří mezi tzv. superfoods, tedy potraviny s vysokým a pestrým obsahem antioxidantů, vitaminů a minerálních látek a vápník je jednou z nich.

Brokolice

Brokolice je plná minerálních látek a vitaminů. Obsahuje více než trojnásobné množství vitaminu C než citrusové plody, má také mnoho provitaminu A a vitaminu E.

Vstřebávání vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity.

Přečtěte si také:

Každá třetí žena nad 50 let trpí osteoporózou

na Ordinace.cz

 

Výživa je důležitá pro prevenci i léčení

Osteoporóza spadá pod progresivní systémové onemocnění skeletu.  Projevuje se úbytkem kostní hmoty a změnou stavby kostní tkáně. Nemoc se rozvíjí dlouho, může se projevit až zlomeninou vzniklou bez většího násilí nebo úrazu. Její následky bohužel vedou k bolestivým stavům.