Vápník hraje klíčovou roli v prevenci proti vzniku zloděje kostí neboli osteoporózy. Rozhodně bychom ale neměli zanedbávat příjem dalších prvků, mezi něž patří vitamín D, hořčík, zinek a třeba vitamín K.

Stěžejním prvkem zůstává vápník. Přitom je třeba vědět, že se se stoupajícím věkem mění účinnost jeho vstřebávání. Děti vstřebají 75 % množství, které zkonzumují, později se množství snižuje. „V mléce a mléčných výrobcích je 32 % Calcia,“ uvádí Karolína Hlavatá, odbornice na výživu.

Zároveň zmiňuje názor, že vápník se dá získat také ze zeleniny. „To je pravda, ale využitelnost rostlinných zdrojů je jen 6 až 7 %. Nejvíce vápníku má kapusta – 56 %,“ upřesňuje. Nevýhodou je v tomto případě skutečnost, že abychom získali potřebnou denní dávku vápníku, musíme sníst mnohem víc zeleniny. Z mléka je vápník dostupnější, pokud ovšem člověk nemá alergii na laktózu.

„V tom případě může nahradit mléko a mléčné výrobky produkty ze sóji. Tofu, sójové mléko a další produkty jsou vhodnou alternativou,“ říká Karolína Hlavatá. Optimální volbou jsou zakysané mléčné výrobky (jogurty, podmáslí, zákysy, kysaná smetana), protože právě kyselé prostředí zvyšuje využitelnost vápníku. Dalším kvalitním zdrojem vápníku je mák.

„Denní dávku vápníku je dobré rozdělit na několik porcí, vstřebává se lépe navečer,“ radí dietoložka.

Problémem vstřebávání vápníku je, že se nesnáší s vlákninou. Tady odbornice doporučuje volit kompromis: pokud nejste přímo ohrožení osteoporózou, namažte si tvarohovou pomazánku na celozrnný chléb. Pro děti je ale lepší, když celozrnné pečivo vynechají. Tvoří se jim kostní hmota a vývoj kostí je pro jejich zdraví velice důležitý. Chcete-li zjistit, jak jste ohrožené osteoporózou, udělejte si krátký test.

„Se zdroji vápníku se také nedoporučuje konzumovat větší množství ovoce a zeleniny s vysokým obsahem kyseliny šťavelové (špenát, reveň, angrešt, rybíz). Tím by se totiž snižovala využitelnost vápníku,“ varuje dietoložka.

Vysoké množství vápníku bychom nalezli i u dalších potravin, jakými jsou sardinky, ořechy (vlašské a lískové ořechy, paraořechy, mandle, pistácie) a semena (mák, lněné semínko, sezam, slunečnice loupaná apod.) a třeba luštěniny (zejména sója a z ní vyráběné tofu).

Další infomace o správné výživě se dočtete v tomto článku.

 

Výživa je důležitá pro prevenci i léčení

Osteoporóza spadá pod progresivní systémové onemocnění skeletu.  Projevuje se úbytkem kostní hmoty a změnou stavby kostní tkáně. Nemoc se rozvíjí dlouho, může se projevit až zlomeninou vzniklou bez většího násilí nebo úrazu. Její následky bohužel vedou k bolestivým stavům.