Víno, nejstarší alkoholický nápoj, může být škodlivý, ale také velice prospěšný. Má se to s ním jako s ohněm: je dobrý sluha, ale zlý pán. Profesor Milan Šamánek se svými kolegy jako první provedli v Čechách první výzkum účinků pití vína na rizikové faktory aterosklerózy.

Doporučujete pravidelné pití vína v malých dávkách. Jaké účinky na zdraví můžeme očekávat?

Střídmá konzumace alkoholu u mužů do 40 g a u žen do 20 g denně snižuje riziko srdečních chorob, zejména srdečního infarktu až o 60%, onemocnění periferních tepen, snižuje riziko mozkové mrtvice, riziko vysokého krevního tlaku a také výskyt a riziko úmrtí u cukrovky. Některé zprávy dokazují, že střídmé pití alkoholu je rovněž prospěšné u osteoporózy a brání zvýšené lomivosti kostí, dále u onemocnění kloubů, u zvětšení prostaty, a u různých druhů rakoviny. Příznivé účinky pravidelné konzumace malého množství alkoholu se projevují po celou dobu života, ale jejich význam stoupá s pokročilým věkem.

Jsou nemocní, kterým byste víno nedoporučil vůbec?

Alkohol, i v uvedených malých dávkách, je nevhodný a škodlivý u těhotných a kojících žen, u mladé generace nejméně do 18 let, u osob z rodiny alkoholiků, u děvčat, kde se v rodině vyskytuje rakovina prsu. Dále bychom pití nedoporučovali po mozkové mrtvici způsobené krvácením do mozku, při onemocnění jater i slinivky břišní a nenutili bychom pít ani dlouhodobé, zapřisáhlé abstinenty.

Jaké jsou maximální dávky vína denně, aby člověk svému zdraví prospíval a neškodil?

Optimální dávky alkoholu jsem už říkal. Je to maximálně 40 g alkoholu, to znamená přibližně 4 dl vína u mužů a polovina u žen. Bohužel, málokterá žena se spokojí s jednou skleničkou vína. Ženy tím, že pijí méně, než muži kompenzují to, že nemají tolik alkohol-dehydrogenázy, enzymu, který alkohol rozkládá jako muži. Alkohol doporučujeme nejlépe pít v pohodě, při večeři nebo po ní, a ne jako lék na nepohodu.

Je lepší červené nebo bílé víno?

My jsme před lety dělali výzkum, který měl vyřešit problém, které víno je lepší. Při poměrně krátkém pití bílého vína z vinařství Znovín na Znojemsku se ukázalo, že má všechny vlastnosti, které má mít víno prospívající zdraví. Za rok jsme pokus opakovali s červeným vínem, ale žádný pozitivní výsledek jsme nezískali. V současné době převažuje názor, že ze zdravotního hlediska je nejlepší ze všech alkoholických nápojů pít víno a také přibývá, a to nejen u nás, pijáků bílého vína.

Hovoříme o zdravém popíjení malého množství vína. Co ale ti, kteří ze zdravotních důvodů nemohou vůbec alkohol? Mohou víno v tekutém stavu nahradit hroznovou šťávou?

Už jsem na začátku mluvil o situacích, kdy bych nemohl pití žádného alkoholu doporučit. Na druhé straně musím říct, že příznivý účinek pití vína spočívá v jeho obsahu alkoholu. Žádné hroznové šťávy, nebo jakékoliv nealkoholické nápoje to nejsou schopny nahradit, i když mají antioxidantů stejně, jako víno. Ale co účinkuje na zvýšení „hodného“ HDL-cholesterolu a snižení “špatného” LDL- cholesterolu, na snížení srážlivosti krve, na zlepšení endoteliální funkce, zlepšení elasticity tepen a snížení vápenatění koronárních arterií  je pouze obsah alkoholu. Musí ho však být pouze mírné množství a pít by se měl každý den.

Nejčastější příčina úmrtí

Choroby srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí obyvatel České republiky. Na jejich vzniku se podílí mnoho faktorů a mezi nimi samozřejmě najdeme také nevhodný životní styl, špatnou výživu, kouření a obezitu.