Že má konzumace obyčejné vody léčivé účinky, věděli již naši prapředkové. Podle některých vědců, jako je např. Dr. Fereydoon Batmanghelidj, jsou ale tyto účinky nedoceněny. „Experimentoval jsem s vodou jako lékem na bolesti a pokaždé se ukázalo, že voda je velmi účinným lékem. Z pokusů jsem pochopil, že testovaní lidé měli žízeň, a že žízeň se může v organizmu projevit bolestmi. Tělo zkrátka dává dehydrataci najevo bolestí. V závislosti na tom, kde se dehydratace usadila, cítíte bolest. Velmi jednoduché.“

Pokud se rozhodnete vodu jako medicínu pít, vyřešíte tím například tyto problémy:
Bolest hlavy – často je způsobena nedostatkem tekutin obecně, proto je zásadní zvýšit jejich příjem. Nejlepší je ráno nalačno vypít půllitr vody, klidně ohřáté, tu tělo lépe přijme a pije ji i Dalajláma!
Bolestivou menstruaci- zvyšte celkový denní příjem vody. Pokud vás před menstruací trápí křeče a nepříznivé psychické projevy, kromě vody z kohoutku pijte i minerálky s hořčíkem.
Astma, dýchací cesty – uleví se vám po sklenici vody, protože žíznivé plíce jsou stažené, v křeči. Pokud je zavlažíte, uvolní se a vy zase můžete volně dýchat.
Křeče- na křeče zabírá voda s obsahem hořčíku. Funguje ale i nesycená voda z kohoutku.
Menopauza – ženy v menopauze jsou ohroženy osteoporózou z nedostatku vápníku, vhodné jsou pro ně tedy minerální vody s obsahem vápníku, ideálně doplněné o hořčík, který významně ovlivňuje vstřebávání vápníku. Pamatujte, že s minerálkami to nesmíte přehánět!
Migrény – při migrénách pomáhá zvýšení příjmu tekutin a jako vhodné se znovu ukázaly i minerálky s obsahem hořčíku. Ovšem dostatečně inteligentním lékem se stanou též pravidelně vypité skleničky s obyčejnou kohoutkovou vodou.
Močové cesty – pokud trpíte na zánět močových cest, doporučují se zemité vody, ale obecně vězte, že se musíte napájet vodou co nejvíc stihnete.
Stres-  ve stresových situacích stoupá spotřeba hořčíku, který je potřebný pro správnou činnost nervů a svalů − podílí se na přenosu nervových vzruchů. Pomůže vám ale i hlt vody bez magnezia.
Překyselení žaludku – při žaludečních problémech způsobených nadbytečnou kyselinou si vyberte jednoduché kyselky, neperlivé nebo obyčejnou vodu z kohoutku.
Střevní problémy – v případě akutních střevních problémů pomáhají zemité vody.
Těhotenství –v průběhu těhotenství je zvýšená potřeba některých minerálů, především vápníku a hořčíku. Doporučuje se voda pramenitá či slabě mineralizovaná bez sycení oxidem uhličitým. Spolehněte se ale i na kvalitní vodu z kohoutku jako ideální zavlažovací prostředek organizmu.
Vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění –při problémech s vysokým tlakem volte vody s vyšším obsahem hořčíku, který snižuje tlak a je součástí prevence srdečních chorob a arytmií. Naopak omezte vody s vyšším obsahem sodíku. Opět ale platí, že voda z kohoutku funguje jako tišící lék i na tlak i na srdce, protože uvolní spasma, tedy křeče všech orgánů v těle.
Žlučník – na obtíže se žlučníkem odborníci doporučují pít alkalické vody.
Suchá kůže, suché vlasy … Zavodňujte celý organizmus včetně kůže a vlasů velkým množstvím vody. Té obyčejné, kohoutkové, neperlivé. Je nejkvalitnější a nejúčinnější.
Zácpa –každé ráno vypijte minimálně půllitr vody, klidně ale i litr, nejlépe teplé. Studená ovšem taktéž zapracuje na činnosti vašeho metabolizmu a střev velmi efektivně. Zvyšte příjem vody během celého dne!
Únava –občerstvěte se douškem čiré vody jak nejčastěji můžete. Noste s sebou lahev s kohoutkovou vodou a neustále nasávejte. Energie se vám vrátí do žil okamžitě!
Před jídlem –čistá pitná voda před jídlem ovlivňuje nejenom výživu organizmu, jeho energetický potenciál, ale i celkovou výkonnost – především duševní harmonii. S nedostatkem obyčejné vody organizmus vysychá, krev se zahušťuje, míza není schopna pohybu, takže nezbavuje tělo škodlivin, a vy tak pozvolna dáváte šanci nemocem. Schopnost člověka šťastně a úspěšně prožít každý den, je podmíněná množstvím vypité čisté pitné vody. A proč pít vodu právě před jídlem? Protože voda vypitá po jídle v organizmu působí jako nasycená tekutina, která vysušuje a zanáší jej. Taková voda spojená s obsahem žaludku nedodá dostatek energie a ztrácí své přirozené vlastnosti.