Okurky mají díky vysokému obsahu vody (až 95 %) osvěžující a ochlazující vlastnosti, které oceníte zejména v těchto horkých dnech. Tento vysoký obsah vody a nízká kalorická hodnota činí z okurky zároveň skvělou potravinu pro ty, kteří chtějí udělat něco se svou linií.

Obsahují důležitý antioxidant vitamin E, který slouží k ochraně organismu proti slunečnímu záření a nebezpečným volným radikálům.

Pro svůj vysoký obsah draslíku jsou okurky ceněny jako lék na srdeční problémy, a také pomáhají snižovat krevní tlak.

Obsahují důležitý enzym erepsin, který napomáhá trávení bílkovin, ničí bakterie a čistí střeva. Mají mírně projímavý účinek a odstraňují zácpu.

Konzumace okurek účinně působí při pálení žáhy.

Jsou lékem při potížích ledvin, působí detoxikačně a pomáhají ledvinám ředit kyseliny a vylučovat je z těla. Pravidelná konzumace okurek zabraňuje vzniku ledvinových kamenů, některé dokonce rozpouští a zlepšuje činnost ledvin. Pozitivně působí při zánětech močového měchýře, jsou vhodným lékem na dnu a artritidu.

Okurky lze užívat i zevně

Okurkovou šťávu můžeme použít na zanícenou kůži, například při ekzému a kopřivce. Mírní a léčí následky slunečního úpalu. Okurky udržují vlhkost pokožky a zároveň čistí krev od toxických látek a díky tomu nám pomáhají v boji proti vráskám. Plátky okurky přiložené na oči je zbavují suchosti, otoků a zánětů.

Přečtěte si také:

Cestování s hyperaktivním močovým měchýřem

na Ordinace.cz

Jistě už jste slyšeli, že pokud chcete zdravě jíst, neobejdete se bez zeleniny. Ve spolupráci se Zelinářskou unií Čech a Moravy jsme pro vás připravili seriál, ve kterém vám představíme jednotlivé druhy zeleniny - jejich vliv na zdraví, rady jak je vybrat, uchovávat, ale i tipy na přípravu v kuchyni.